Ceviche er en av mine absolutte favorittretter. Det er egentlig ikke en oppskrift, men heller en metode å tilberede rå fisk og skalldyr på. Man marinerer rå fisk eller skalldyr i lime- eller sitronjuice og syren i sitrusen får proteinene til å koagulere, så den faktisk blir kokt. Man kan tilsette hva som helst av smak i en ceviche, men klassisk for retten er koriander, chili og i mange tilfeller tomat. Jeg lager det som regel vceviche med hvit fisk, men laks er jo også utrolig godt som ceviche. Jeg kjøpte en norsk økologisk laksefilet på Maschmanns og inviterte min gode venn og kollega Anne på cevicheeksperimentering på det nye kjøkkenet. Det er så fine flater og bra lys der. Jeg virkelig ELSKER bildet hun tok av cevichen min. I dag er oppskriften og bildet ute på Godt, men jeg tenkte å poste den her også for den er så enkel og god. Helt perfekt vår- og sommermat.
Lakseceviche:
-350 g laksefilet
-4 lime
-1 mango
-2 avokado
-1 rød chili
-en håndfull koriander
-1 ss olivenolje
-salt og pepper
-evt friséesalat
Oppskriften passer som forrett til fire, eller hovedrett til to. Jeg serverer alltid ceviche til middag med frisséesalat til.
Start med å rense fisken og del den opp i centimeterstore kuber. Denne størrelsen synes jeg er veldig grei. Vil du lage en raskere ceviche kan du kutte opp fisken i mindre biter og korte ned på marineringstiden.
Legg fiskebitene i en bolle og press limejuicen over så det såvidt dekker fisken. La det stå og marineres i 30-45 minutter, eller til fisken har fått en helt jevn farge. Rør om av og til så alle bitene blir jevnt ?kokt?.
Mens cevichen står og godgjør seg gjør du klar de andre ingrediensene. Del mangoen og avokado i små biter, finhakk chilien og plukk ca 20-30 fine korianderblader. Bland alle ingrediensene sammen med olivenoljen, litt salt og pepper. Jeg liker når ingrediensene er litt most sammen, så rør gjerne litt godt.
Når fisken er klar kan du sile bort limejuicen og ha fiskebitene over i grønnsaksblandingen. Hvis fiskebitene har blitt veldig syrlige kan du skylle dem raskt i kaldt vann først.
Pingback: I det siste | Matbloggen
Pingback: Fisk, vin og midnattsol | Matbloggen
Pingback: Ukemeny fra Matbloggen