Pinnekjøttrester?

Kaibosh07 copy
Har du pinnekjøttrester etter jula? Da burde du lage denne spicy gryta med pinnekjøtt, linser og masse krydder! Opprinnelig postet etter jul i fjor. Alle bildene er tatt av Anne Valeur.

Kaibosh01 copyKaibosh02 copyKaibosh04 copy

Kaibosh08 copy

Alle foto: Anne Valeur

Alle foto: Anne Valeur

Om du ikke har pinnekjøttrester må du passe å vanne ut pinnekjøttet over natta. Bytt gjerne vannet en gang før du damper det. Kjøttet dampes på trepinner eller rist til kjøttet løsner fra bena. Dette tar ca 2-3 timer. Husk å etterfylle vann så gryta ikke tørrkoker. La kjøttet avkjøles før du river kjøttet fra hverandre. Det er mye enklere å skille kjøttet og fettet når det har fått avkjølt seg litt. Riv det fra hverandre med to gafler eller bare med fingrene. Det synes jeg er enklest.

HOT PINNEKJØTTGRYTE
4-6 porsjoner
-1 kg rått pinnekjøtt (blir til ca 4-500 g ferdig revet kjøtt
-1 dl tørre rød linser
-1 dl tørre grønne linser
-1 stor gul løk
-3 røde chili
-3 hvitløksfedd
-2 bokser knuste tomater
-1 liter vann
-koriander, mynte og basilikum
-1 ts kanel
-1 ts kardemomme
-2 ss revet fersk ingefær

Jeg har ofte ferdig kokte linser liggende, men det er to fremgangsmåter her. Enten kan du koke linsene for seg selv og ha oppi suppa når den er klar. Da har man litt mer kontroll. Eller så kan du koke dem i gryta med de andre ingrediensene, men da er det litt vanskeligere å redusere nok når linsene er ferdig kokt. Koker de for mye blir det bare grøt. Uansett fremgangsmåte må du helst la dem ligge i bløt et par timer, og så skylle dem godt før de kokes i MASSE vann. Gjerne 5 deler vann til 1 del linser. Kok under lokk og uten å røre for mye. Å koke linser tar 15-20 minutter. Du kan selvfølgelig også bruke ferdig kokte linser, men beregn da 4-5 dl til denne oppskriften.

Start med å finhakke løk, chili og hvitløk og la det surre i en stor gryte i rikelig med god olivenolje. Når det er mykt tilsetter du revet ingefær, kanel og kardemomme. Så tilsetter du tomatene og vannet og lar det koke opp. Nå tilsetter du linsene hvis du skal koke dem i gryta, og da er gryta klar om 15-20 min. Mens det koker hakker du opp rikelig med frisk koriander, mynte og basilikum. Jo mer dess bedre! Tilsett kjøttet (og linsene om du koker dem for seg selv) helt mot slutten av koketiden og server. Denne gryta blir bare bedre og bedre for hver oppvarming, så lag gjerne dobbel oppskrift!

Ikke glem å stemme på din favorittmatblogger da selv om det er jul.

Og husk at jeg gir bort en bok mot din mening om matbloggen her!

3 Kommentarer

  1. Pingback: Pinnekjøtt - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.