Kombucha

kombucha
For et par uker siden var jeg så heldig å få alt jeg trengte for å starte med kombuchabrygging av de snille naboene mine. Nå har jeg skrevet om det for The pure blog, men tenkte også å dele fremgangsmåten her på bloggen.

Du har antakeligvis hørt om kombucha, denne superdrikken «alle» drikker nå for tiden. Kombucha er en fermentert te som i sin natulige form smaker litt eddik og beskt. Etter en runde hvor den smakssetter med dine favorittsmaker ender du opp med en lett perlende, smakfull og frisk leskedrikk du kommer til å ville lage igjen og igjen.

Hvorfor kombucha?
Det finnes mange påstander om hva denne fermenterte teen kan kurere og forbedre av helseplager, men det er foreløpig lite dokumentasjon på dette. Men om du tar utgangspunkt i at kombucha er noe som er gøy å lage, og at du på kjøpet kan få med noen gunstige helsefordeler som bedre fordøyelse og dempet søtsug er kombuchabrygging definitivt noe for deg! Det sies også at fermentert mat og drikke skal være gunstig for huden. Om du får sterkere og mer glødende hud av å drikke kombucha må du nesten bare prøve selv.

For min egen del merker jeg at fordøyelsen blir mer stabil av å drikke kombucha. Og er du som meg, som får søtsug etter middag? Ja, da kan et glass kombucha være løsningen istedenfor den sjokoladebiten. Kombucha skal fungere blodsukkerregulerende, men viktigst av alt smaker det bare godt og forfriskende slik at søtsuget går over.

Det er ganske tidkrevende å lage kombucha. Og du trenger en SCOBY (symbiotic ‘colony’ of bacteria and yeast), eller en mor som det også kalles, for å lage din egen kombucha.

Her er det du trenger for å lage din egen kombucha:
kombucha

Fra venstre ser du litt ferdig kombucha som du trenger for å kickstarte fermenteringen. I midten er det ca 2 liter avkjølt svart te med sukker i. Til høyre er et glass med flere SCOBYer, et såkalt SCOBY-hotell for disse bakterie- og gjær-kulturene.

Er det første gang du lager kombucha må du få tak i en SCOBY. Disse kan kjøpes på internett, og det er ikke noe problem å frakte dette i posten. Men det er mange som villig gir bort sine SCOBY, da disse fordobles under produksjon er dette et biprodukt mange sitter igjen med. Du trenger også litt ferdig kombucha, og er du heldig får du med deg det fra personen du får din SCOBY av. Ellers kan du bruke butikkjøpt kombucha første gang du skal lage din egen.

Slik gjør du det:
-1 stort glass (2 l) eller to mindre (1 l)
-1,8 l vann
-4 toppede ss svart nøytral te
-8 ss sukker
-2 dl ferdig kombucha
-1-2 SCOBY

1. Start med å rengjøre glassene du skal brygge i. Det er viktig at disse er helt rene. Kok opp vann og trekk teen så den blir sterk. Ta ut teen og rør ut sukkeret mens teen er varm. La teen avkjøles helt.

Tips: Det er vanligst å bruke en nøytral svart te som for eksempel assam, men det er også mulig å lage kombucha av grønn te. Bruk også her en nøytral og ikke smakssatt variant. Bruk en te av høy kvalitet.

2. Rør inn den ferdige kombuchaen i den avkjølte teen. Legg 1-2 SCOBY over i teen. Ved å bruke to kan du få en mer potent te. Dekk til åpningen med et rent kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir og sett på en gummistrikk rundt. OBS! Det er viktig å ikke sette på lokket, teen trenger nemlig luft for å fermentere. Du dekker til for å holde fluer og andre ting unna.

kombucha

3. La kombuchaen stå på kjøkkenbenken (gjerne i skyggen) i 7-14 dager. Underveis vil SCOBYEN flyte til toppen og det vil dannes en del grums. Dette grumset blir til en baby, altså en formering av SCOBYen. Bakterie- og gjærkulturen vil spise opp alt sukkeret underveis og gjøre at teen fermenteres. Når det begynner å lukte eddik er kombuchaen klar til å smakssettes og karboneres.

kombucha

4. Ta SCOBYene ut av glasset og legg dem gjerne over på et eget glass om de ikke skal brukes igjen med en gang. Dette er det såkalte hotellet. Hell på kombucha så det akkurat dekker SCOBYene. Sett glasset kjølig, og del gjerne ut til venner så de også kan prøve seg på denne morsomme drikken!

5. Hell kombuchaen over på glassflasker (helst ikke plastflasker som på bildet over). Nå er det på tide å smakssette kombuchaen. Jeg laget en batch med bringebær og en med sitron. All sitrusfrukt smaker godt, men husk å fjerne skallet først for å unngå en bitter smak. Ingefær er også veldig godt i kombucha. Eller hva med mango, blåbær eller mynte? Alt som er friskt og godt vil gi en god smak til kombuchaen.

6. Sett på lokk og la det stå på benken i 3-4 dager. Nå vil det i noen tilfeller dannes kullsyre, så vær oppmerksom på at glassflaskene kan eksplodere. Dette har skjedd i noen tilfeller. Er du nervøs så kan du smakssette i plastflasker, men da vil du ikke få noe kullsyre i kombuchaen din.

7. Etter et par dager smakssetting skal du sile bort frukt/bær/urter, helle kombuchaen over på rene glass eller mugger og oppbevare den i kjøleskap for å stoppe fermenteringsprosessen. I kjøleskap er den holdbar i et par dager, og så lenge du synes den smaker godt.

Tips: husk å legge av litt kombucha til neste brygging!

8. Har du ikke fått kullsyre i din kombucha er det ingen fare. Personlig liker jeg å vanne ut min med litt kullsyrevann. Sitron-kombucha med sitron-kullsyrevann er en vinner i sommervarmen!

kombucha

25 Kommentarer

  1. Pingback: Året som har gått - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.