Kombucha

kombucha
For et par uker siden var jeg så heldig å få alt jeg trengte for å starte med kombuchabrygging av de snille naboene mine. Nå har jeg skrevet om det for The pure blog, men tenkte også å dele fremgangsmåten her på bloggen.

Du har antakeligvis hørt om kombucha, denne superdrikken «alle» drikker nå for tiden. Kombucha er en fermentert te som i sin natulige form smaker litt eddik og beskt. Etter en runde hvor den smakssetter med dine favorittsmaker ender du opp med en lett perlende, smakfull og frisk leskedrikk du kommer til å ville lage igjen og igjen.

Hvorfor kombucha?
Det finnes mange påstander om hva denne fermenterte teen kan kurere og forbedre av helseplager, men det er foreløpig lite dokumentasjon på dette. Men om du tar utgangspunkt i at kombucha er noe som er gøy å lage, og at du på kjøpet kan få med noen gunstige helsefordeler som bedre fordøyelse og dempet søtsug er kombuchabrygging definitivt noe for deg! Det sies også at fermentert mat og drikke skal være gunstig for huden. Om du får sterkere og mer glødende hud av å drikke kombucha må du nesten bare prøve selv.

For min egen del merker jeg at fordøyelsen blir mer stabil av å drikke kombucha. Og er du som meg, som får søtsug etter middag? Ja, da kan et glass kombucha være løsningen istedenfor den sjokoladebiten. Kombucha skal fungere blodsukkerregulerende, men viktigst av alt smaker det bare godt og forfriskende slik at søtsuget går over.

Det er ganske tidkrevende å lage kombucha. Og du trenger en SCOBY (symbiotic ‘colony’ of bacteria and yeast), eller en mor som det også kalles, for å lage din egen kombucha.

Her er det du trenger for å lage din egen kombucha:
kombucha

Fra venstre ser du litt ferdig kombucha som du trenger for å kickstarte fermenteringen. I midten er det ca 2 liter avkjølt svart te med sukker i. Til høyre er et glass med flere SCOBYer, et såkalt SCOBY-hotell for disse bakterie- og gjær-kulturene.

Er det første gang du lager kombucha må du få tak i en SCOBY. Disse kan kjøpes på internett, og det er ikke noe problem å frakte dette i posten. Men det er mange som villig gir bort sine SCOBY, da disse fordobles under produksjon er dette et biprodukt mange sitter igjen med. Du trenger også litt ferdig kombucha, og er du heldig får du med deg det fra personen du får din SCOBY av. Ellers kan du bruke butikkjøpt kombucha første gang du skal lage din egen.

Slik gjør du det:
-1 stort glass (2 l) eller to mindre (1 l)
-1,8 l vann
-4 toppede ss svart nøytral te
-8 ss sukker
-2 dl ferdig kombucha
-1-2 SCOBY

1. Start med å rengjøre glassene du skal brygge i. Det er viktig at disse er helt rene. Kok opp vann og trekk teen så den blir sterk. Ta ut teen og rør ut sukkeret mens teen er varm. La teen avkjøles helt.

Tips: Det er vanligst å bruke en nøytral svart te som for eksempel assam, men det er også mulig å lage kombucha av grønn te. Bruk også her en nøytral og ikke smakssatt variant. Bruk en te av høy kvalitet.

2. Rør inn den ferdige kombuchaen i den avkjølte teen. Legg 1-2 SCOBY over i teen. Ved å bruke to kan du få en mer potent te. Dekk til åpningen med et rent kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir og sett på en gummistrikk rundt. OBS! Det er viktig å ikke sette på lokket, teen trenger nemlig luft for å fermentere. Du dekker til for å holde fluer og andre ting unna.

kombucha

3. La kombuchaen stå på kjøkkenbenken (gjerne i skyggen) i 7-14 dager. Underveis vil SCOBYEN flyte til toppen og det vil dannes en del grums. Dette grumset blir til en baby, altså en formering av SCOBYen. Bakterie- og gjærkulturen vil spise opp alt sukkeret underveis og gjøre at teen fermenteres. Når det begynner å lukte eddik er kombuchaen klar til å smakssettes og karboneres.

kombucha

4. Ta SCOBYene ut av glasset og legg dem gjerne over på et eget glass om de ikke skal brukes igjen med en gang. Dette er det såkalte hotellet. Hell på kombucha så det akkurat dekker SCOBYene. Sett glasset kjølig, og del gjerne ut til venner så de også kan prøve seg på denne morsomme drikken!

5. Hell kombuchaen over på glassflasker (helst ikke plastflasker som på bildet over). Nå er det på tide å smakssette kombuchaen. Jeg laget en batch med bringebær og en med sitron. All sitrusfrukt smaker godt, men husk å fjerne skallet først for å unngå en bitter smak. Ingefær er også veldig godt i kombucha. Eller hva med mango, blåbær eller mynte? Alt som er friskt og godt vil gi en god smak til kombuchaen.

6. Sett på lokk og la det stå på benken i 3-4 dager. Nå vil det i noen tilfeller dannes kullsyre, så vær oppmerksom på at glassflaskene kan eksplodere. Dette har skjedd i noen tilfeller. Er du nervøs så kan du smakssette i plastflasker, men da vil du ikke få noe kullsyre i kombuchaen din.

7. Etter et par dager smakssetting skal du sile bort frukt/bær/urter, helle kombuchaen over på rene glass eller mugger og oppbevare den i kjøleskap for å stoppe fermenteringsprosessen. I kjøleskap er den holdbar i et par dager, og så lenge du synes den smaker godt.

Tips: husk å legge av litt kombucha til neste brygging!

8. Har du ikke fått kullsyre i din kombucha er det ingen fare. Personlig liker jeg å vanne ut min med litt kullsyrevann. Sitron-kombucha med sitron-kullsyrevann er en vinner i sommervarmen!

kombucha

24 Kommentarer

 1. Takk for lettfattelig post! Jeg holder selv på min første batch med kombucha, er på dag 8, men må nok vente litt til, fortsatt for søtt. 🙂

  • Takk for det, Ida! La den stå litt lenger, og til det lukter eddik. Håper den blir god!

 2. Hei Julie! Her kommer en kommentar som egentlig ikke handler om dette innlegget. Men jeg må bare skryte masse av deg! Jeg jobber i bokhandel med ansvar for kokebøkene, og egentlig helt tilfeldig endte jeg opp med å kjøpe Kjernesunt av deg (jeg syntes suppen på forsiden så så god ut, ville lage den selv… haha! Snakk om å dømme en bok pga forsiden. Det gikk heldigvis i begges favør!), og nå har jeg brukt den en del. Og jeg har erfart en del.

  Jeg har alltid reagert på for lavt blodsukker, så siden jeg var liten har jeg blitt vrang og fæl og nesten SLEM hvis jeg fikk for lavt blodsukker. Da trykket mamma og pappa i meg brød, og så gikk det et par timer – før hele seansen skjedde igjen. På ungdomskolen var det eneste jeg spiste brød; til frokost, lunsj og kvelds. Jeg følte meg alltid slapp og jævlig(ikke direkte kvalm, men uggen og veldig tiltaksløs). Det brødet ga meg skyyhøyt blodsukker…

  Da jeg flyttet hjemmefra for 5 år siden begynte jeg å spise egg til frokost hver dag, fordi jeg opplevde at kroppen fikk mer energi av å spise egg enn brød. Da begynte det å gå opp for meg at brød og sukker er dårlig bensin for min kropp… Det siste halvåret er derimot nå jeg har begynt å virkelig forstå HVA sukkeret gjør med meg. En dag i eksamensperioden i våres trykket jeg i meg en skikkelig usunn frokost; hvilket kroppen reagerte på ved å gå inn i en slags sjokktilstand. Blodsukkeret mitt ble altfor høyt, og jeg fikk en reaksjon med hjertebank, intens kvalme, skjelvinger, angst, enorm mengde stillesittende svette(sorry for detaljene her….) og konsentrasjonen ble borte. Det var da jeg begynte å innse at jeg ikke bare reagerer på å ha for lavt blodsukker – men også for HØYT blodsukker. Generelt tåler kroppen min sukker veldig dårlig! I små mengder sammen med annen mat: ikke noe problem. Sukker alene som næringskilde: katastrofe!

  Uansett. De siste ukene har jeg prøvd å leve mer «Kjernesunt» etter boken, bloggen din og andres oppskrifter. Plantebasert mat. Fettrikt(masse avokado etc), høyt inntak av grønnsaker og rent kjøtt. Mye egg, og minst mulig melkeprodukter (sukk… det savner jeg så mye! Jeg elsker rømme og creme fraische). Jeg er ikke fanatisk og superstreng, men fokuserer på å ta riktige valg i butikken, slik at store deler av måltidene er «kjernesunne».

  Resultatet har vært mer enn jeg kunne drømme om! Humøret er mer stabilt, angst som jeg har slitt MYE med har roet seg ned, energinivået mitt er jevnere – men fremdeles så høyt som jeg ønsker det, jeg har mye mindre av «stillesittende» svette(igjen, beklager detaljene!), det føles som om kroppen rett og slett går på bedre bensin! Der jeg før ble slem og fæl av lavt blodsukker, er jeg nå bare sulten – så jeg spiser en neve nøtter eller noe annet jeg har liggende lett tilgjengelig. Jeg har ikke de sterke humørsvingningene lenger, og jeg føler meg så mye mer «riktig» i min egen kropp. På jobben har jeg bedre konsentrasjon og utholdenhet(krever sin styrke å jobbe i bokhandel, gitt!), så jeg gleder meg MYE til å se hvordan dette nye «kostholdet» har innvirkning på studiet som starter opp igjen om et par uker!

  Jeg tror ikke jeg kan si at alle forandringene handler om maten jeg spiser. Det er sikkert fler faktorer i bildet (høyere D-vitaminnivå etter sommeren feks) – men det er ingen tvil om at maten jeg nå får i meg har mye å si på det jeg opplever! Og derfor er jeg såå glad for at jeg ramlet over boken din, og begynte å bruke den. Den er veldig bra. Og du fortjener skryt for at du har lært meg at det går an å bruke mat som jeg tidligere har tenkt på som «stress» å lage (typ quinoa…). Jeg har som sagt bare spist dette i et par uker, så det blir spennende å se fortsettelsen – men jeg gleder meg til å utforske bøkene dine mer. Det er ingen tvil om at jeg har funnet en «retning» som passer meg.

  Tusen tusen takk for det første kapitlet i boken din – der jeg forstod at hvis man spiser en type mat kroppen ikke tåler så godt, kan man reagere med andre ting enn diare og kvalme. Jeg har nok også dårlig blodsukkerregulering, slik som du, men jeg har ikke fått det påvist. Jeg skal til legen nå og spørre om en test – selv om jeg er temmelig sikker på at det er det jeg har. Tusen takk for at du skrev Kjernesunt og viste meg all den gode maten jeg kan spise – så slipper jeg å fokusere på alt jeg IKKE kan spise.
  Tusen takk!

  • Wow, dette ble jeg glad for å lese. Er sååå glad du fant boken min og fikk noe ut av den. Lykke til hos legen 🙂

 3. Pingback: Året som har gått - Julies Matblogg

 4. Hei.
  Prøver meg på kambucha men det minner mere som hjemmebrygget øl. Jeg får den ikke til å danne kullsyre, dannes masse slaggstoffer etter den er tappet over på flasker. Danner fin og tykk scoby ved oppsett. Hva gjør jeg galt? Står i ca 10 dager før jeg tapper opp. Jevn temp i et mørkt kjøkkenskap.

  • Hei! Det er ikke godt å si hva du gjør galt, men høres ut som du må la den stå litt lenger? Hvertfall nå som det er kaldere tar det litt lenger tid. Noen ingredienser egner seg bedre til etterfermenteringen, feks ingefær pleier å gi ganske god futt. Prøv å la den stå i 14 dager før du tapper den over på flaske sammen med ingefær neste gang?

 5. Lill Kristiansen

  Har litt tungt for det og helt fersk, så derfor lurer jeg på om det er slik at når fermenteringa i glass under klede er ferdig, og man skal tilsette smak, så skjer dette på glassflasker, etter å tatt ut scopyen. Flaskene skal stå på benken så så lenge, deretter siles over på nye flasker og rett i kjøleskapet. Og skulle flaska eksplodere så skjer det under smaksprossesen på benken, eller kan det skje i kjøleskapet. Jeg har virkelig fått smaken på dette, vel og merke kjøpt på helsekosten. Venter på en scopy i posten en av dagene.

 6. Hei! Er det noe på stord el området rundt som har scoby de vil dele? Blei inspirert av bra mat i dag👍🏼
  På forhånd takk!
  Fin blogg du har Julie😃

 7. Hei,
  Takk for god fremgangsmåte! Kombuchaen har stått i kjøkkenskapet i 14 dager. Kjøpte scoby på helsekost og ferdig kombucha. Etter to uker ligger scobyen fortsatt i bunnen. Øverst er det e syltynt lag av grums, men er ikke noe jeg kan ta opp. Bør jeg ha mer tolmodighet å la den stå lenger eller trenger man nødvendigvis ikke få baby på første brygging? #spent

  • Hei! Det er ikke nødvendigvis slik at du får en baby på første brygging, så jeg ville bare prøvd igjen 🙂 Lykke til!

 8. Anette Olsen

  Jeg er helt fersk og ikke laget selv men lest mye. Og du skriver at du har den i kjøleskapen og etter som hva jeg har skjønt så skal den stå på benken. Eller gjerne mørkt men i romtemperatur. Når man setter det kaldt går det i dvale. Men som sagt så har jeg igrunn ikke peiling men etter å ha lest er det sånn jeg har oppfattet det😀

  • Hei Anette! Når kombuchaen er ferdig brygget skal den oppbevares i kjøleskapet for å stoppe fermenteringsprosessen. SCOBYER du ikke bruker kan også oppbevares i «dvale» i kjøleskap, i et såkalt SCOBY-hotell.

 9. Hei. Har en scoby som har stått litt vell lenge nå. Er det noe regler for hvor lenge den kan stå osv. Er det bare å starte prosessen på nytt? Vet det blir eddik til slutt, men hva skjer med scobyen

  • Hei Rudi! Det kommer litt an på hvor lenge den har stått? Hvis det fortsatt er liv i den og det ikke har kommet uønsket mugg, er det så vidt meg bekjent bare å begynne prosessen på nytt. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *