Samsø

samsø

Foto: Anne Valeur

I sommer har jeg ikke fått vært i Danmark, noe som er litt trist siden det er mitt favorittferieland. Men forrige august var jeg på en pressetur til det koseligste stedet jeg har vært på til nå i Danmark – nemlig den lille øya Samsø.

samsø
Vi ble hentet i en veteranbuss da vi ankom den lille øya med ferge for en liten rundtur på øya. Samsø er bare 27 km fra nord til sør, så man rekker å få med seg hele øya på et par dager.

samsø
Samsøs høyeste punkt er Ballebjerg, bare 60 meter over havet. Her er det er lite fyrtårn, hester og perfekt for en gåtur.

samsø


samsø
Vi var der i stokkrosesesongen, så fint og så dansk!

Vi kjørte innom koselige små landsbyer mens guiden fortalte oss om Samsø. Samsø er et helt spesielt sted, med lunt og varmt klima. Her dyrker de kiwi og fiken, ikke akkurat typisk dansk. Det er også småskala vinproduksjon på øya.


samsø
Utpå dagen ankom vi det lille hotellet Vadstup 1717, drevet av ekteparet Paul og Rie. Hotellet ligger langs en landevei mellom tett skog og en åker. De driver også en gårdsbutikk, et galleri og en fantastisk restaurant her. Anne og jeg fikk uthuset, et lite steinkast unna hotellet som bare har et par rom.

samsø
Jeg hadde rosa hår for anledningen.


Vi fikk servert et fantastisk måltid, men mest uforglemmelig var det å få servert årets samsø-kartofler med smør på. Potetene er helt spesielt gode her, og disse er tatt opp av jorden kun et par timer før vi fikk dem. Potetene er så gode her at det hvert år arrangeres en potetfestival på Samsø. Jeg vet hvertfall når jeg skal dit neste år.

samsø
samsø
Våknet opp til denne utsikten!

samsø
samsøsamsø
Og så fikk vi servert denne enkle, men helt fantastiske frokosten. Med nybakt brød og rundstykker (til og med glutenfritt), ost og hjemmelaget marmelade, skinke, frukt og bær – alt fra Samsø så klart.

samsø
Sjekket ut etter en natt på typ verdens koseligste hotell og dro videre på utflukt.

samsø
Ååå, elsker Danmark!


samsø
Etter et par timer i den lille fiskelandsbyen Ballen måtte vi dessverre forlate paradis for å dra inn til fastlandet igjen. Et døgn på Samsø er definitivt ikke nok, jeg MÅ tilbake.

Den enkleste måten å komme seg til Samsø på er å fly til Aarhus. Derfra tar man Samsø-Aarhus expressen (PS, ingen biler på denne!) og det tar 70 minutter. Ellers kan man ta Jyllandsruten fra den koselige byen Hou, eller fra Kalundborg. På disse kan du ha med bil.

VisitSamsø finner du mer info om øya, og alternative overnattingssteder. Planlegg neste års sommerferie allerede nå, jeg lover at du ikke finner et koseligere sted i Danmark.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.