Vannkefir

Jeg har fått en ny hobby – vannkefirbrygging! Jeg har tidligere laget en del kombucha, og dette er ikke så alt for ulikt. I steden for en SCOBY (soppaktig) som brukes ved kombuchabrygging, brukes det her vannkefirkorn.

Vannkefir er som kombucha en probiotisk drikke, og kan ha en positiv effekt for magen. Det har en ganske nøytral og mild smak, men du kan tilsette de smakene du selv ønsker. Vannkefir er et godt alternativ til saft og brus.

Et par ting du må huske på før du går i gang med vannkefirbrygging:
-Vannkefirkorn tåler ikke metall, så bruk redskaper i glass, tre og plast!
-Bruk økologisk sitron
-Rosinene må være sulfatfrie! Les innholdsfortegnelsen, og kjøp gjerne økologiske rosiner da disse pleier å være uten noen tilsetninger. Det går også an å bruke sulfatfrie dadler, tørket aprikos, tørket tranebær etc. Har selv kun brukt rosiner.
-Ikke skru igjen i lokket på norgesglasset, dette kan eksplodere under trykk.

For å lage vannkefir trenger du:
-1 liter vann
-4 ss sukker
-1 håndfull rosiner (OBS må være sulfatfri!)
-1 skive økologisk sitron
-1-2 ss vannkefirkorn

Slik gjør du det:
1. Først og fremst må du få tak i vannkefirkorn. Kjenner du ikke noen som har vankefirkorn kan det kjøpes for eksempel her. Og jeg har vannkefirkorn som kan hentes på Tøyen!

2. Finn frem en ren glassbeholder, denne bør romme litt mer enn 1 liter vann. Fyll 1 liter kaldt vann i gasset og rør ut sukkeret til det er oppløst.

3. Legg en skive økologisk sitron i glasset. Hvis du ikke får tak i økologisk sitron må du skjære bort skallet!

4. Legg en håndfull rosiner i glasset. Det er veldig viktig at disse er sulfatfrie, ellers vil det lukte skikkelig vondt og vannkefiren vil bli ødelagt.

5. Legg til slutt vannkefirkornene i glasset og rør rundt med en tre- eller plastsleiv.

6. Bruker du norgesglass er det viktig å skru på lokket UTEN gummiringen for å unngå at glasset eksploderer under trykk. Legg lokk løst på, eller dekk eventuelt åpningen med et rent kjøkkenhåndkle og strikk rundt.

7. La vannkefiren stå og fermentere i romtemperatur 2 døgn.

8. Nå skal vannkefiren siles. Husk å ikke bruke en sil av stål! Sitronskiven og rosinene kaster du, mens vannkefirkornene (som nå antakeligvis er fordoblet) legges i et glass i sukkervann*. Eller du kan bruke dem til å lage to nye runder med vannkefir.

9. Ønsker du kullsyre og smak i vannkefiren heller du den ferdigbryggede vannkefiren over i flasker som tåler trykk. Ønsker du smak på vannkefiren skal dette tilsettes nå.

Smakstilsetning:
Nå kan du tilsette forskjellige ingredienser for å gi god smak til vannkefiren. Du kan bruke for eksempel ingefær, mango, bringebær, blåbær, økologisk sitrus eller krydder som kanelstang eller vaniljestang.

10. La flaskene med eller uten smakstilsetning stå enda et døgn for å etterfermenteres. Har du frukt, bær eller krydder i kan du gjerne sile dette bort, eller bare beholde det i flaskene. Vannkefiren er nå klar til å drikkes og må oppbevares i kjøleskap for å stoppe fermenteringen.

Vannkefir bør drikkes i løpet av 4-5 dager.

* Når du ikke brygger vannkefir oppbevarer du kefirkornene i et glass med sukkervann. Tilsett litt nytt sukker i ny og ne. Ha glasset i kjøleskapet!

Jeg har fulgt fremgangsmåten og tipsene til Naturlig liv.

Etterfermentering med ingefær til venstre og vanlig vannkefirbrygging til høyre


Hvis du synes det virker interessant med vannkefirbrygging er du kanskje også interessert i kombucha:

8 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.