Bo Kho: Spicy vietnamesisk nudelsuppe

Bo Kho er retten for deg som liker skikkelig spicy mat! Personlig har jeg spist meg litt lei på ramen og pho, så hadde lyst å prøve å lage en annen type nudelsuppe.

Denne har en rik, tomatisert kraft og supermørt kjøtt. Du finner alle ingrediensene i vanlige butikker, med unntak av thaibasilikum som man får tak i på asiatiske forhandlere. Lover at det er verdt omveien for å få tak i det til suppa. 

Da jeg testet denne oppskriften var jeg kanskje litt vel raus med både chiliolje og chili, så anbefaler heller å begynne forsiktig og smake det til etterhvert. 

Oppskriften passer for 4 sultne gjester og tar ca 2,5 time å lage

Bo Kho
Kjøtt og marinade:

-600 g høyrygg av okse
-2 hvitløksfedd, finhakket
-3 ss ingefær, raspet
-5 ss fiskesaus
-2½ ts kinesisk five spice
-1 ½ ts brunt sukker

Suppe:
-3 ss nøytral olje eller chiliolje
-8 hvitløksfedd, finhakket
-1 hel sitrongresstilk
-2 sitrongresstilker, finhakket
-1-2 ts chilipulver
-1 ts paprikapulver
-1 ts nykvernet svart pepper
-1 ts salt
-4 ss tomatpuré
-1 l vann eller grønnsakskraft
-5 dl kokosvann
-3 ss soyasaus
-1 salatløk, tynne strimler
-2 stjerneanis
-8 gulrøtter
-1 lime
-1 pakke brede risnudler

Topping:
-chiliolje
-koriander
-thaibasilikum
-limebåter

Fremgangsmåte:
1. Start med å renskjære kjøttet og del det i terninger på ca 2-3 cm. Lag marinaden ved å blande sammen finhakket hvitløk og raspet ingefær sammen med fiskesaus, kinesisk five spice og sukker. Legg kjøttet i marinaden og bland godt. La det stå minst en halvtime, men gjerne lenger. 

2. Varm olje eller chiliolje i en gryte. Tilsett finhakket hvitløk og la det surre over medium varme 2-3 minutter.

3. Del den hele sitrongresstilken i tre biter og dunk den med baksiden av en kniv før du har bitene oppi oljen. De andre sitrongresstilkene fjerner du de ytterste, harde lagene og finhakker resten. La det surre i oljen i 2-3 minutter. 

4. Tilsett chili, paprika, pepper og salt og bland godt ut i oljen. Tilsett løken skåret i tynne strimler og stek den til den er myk og bank. 

5. Ha i det marinerte kjøttet og la det brunes. Skrap bunnen av gryta med stekespaden så det ikke brenner seg fast i bunn.  

6. Rør ut tomatpuréen før du tilsetter vann eller grønnsakskraft, kokosvann og soyasaus. Gi suppa et oppkok før du skrur ned temperaturen så det bare småputrer. 

7. Tilsett stjernanis og gulrot i 4-5 cm biter. La det småputre i halvannen time uten lokk. 

8. Smak til med lime og eventuelt mer chili om du ønsker det. Fisk ut sitrongresstilkene og stjerneanisen før servering. 

9. Tilbered risnudlene som anvist på pakken og dander i bunn av skålene. Hell rykende varm suppe over nudlene. Topp med chiliolje, koriander, thaibasilikum og limebåt. 

4 Kommentarer

 1. marianne overaa

  Hei!

  Random å kommentere en litt gammel post, men ville høre om du tror jeg kan lage denne suppen uten hvitløk og løk? Siden det er så mye av det?
  Suppen ser så digg ut, men går på lowfodmap diett pga. IBS så jeg tåler ikke mye av løk/hvitløk. Kan jeg erstatte det med noe annet eventuelt tror du?

  Takk 🙂

  • Hei! Kan du spise det grønne på vårløk? Isåfall ville jeg prøvd med det 🙂 Hvis ikke ver jeg ikke helt hva du kunne erstattet det med. Er jo mulig å prøve å lage den helt løkfri og se hvordan det blir. Lykke til!

   • marianne overaa

    Takk for svar forleden 🙂
    Ja jeg kan spise det grønne på vårløk, og litt hvitløk/løk så tenker jeg kan prøve meg frem! Kan også spise ramsløk, det har jo veldig hvitløk agtig smak, men synes ofte det dør litt og blir bittert i varme retter! Men jeg prøver meg litt frem 🙂
    Asiatisk mat er ofte vanskelig med low fodmap synes jeg, fordi det er sååå mye hvitløk og løk i det!
    Til gengæld elsker jeg chilli – og tåler masse av det, så kan jo kjøre på med smak den veien!
    Tak for finfin blogg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *