Salviegnocchi

P1070894_ copy Det siste jeg laget før jeg fikk vite om alle matintoleransene mine var denne fantastiske salviegnocchien jeg laget for Godt.no. Nå kommer jeg nok for alltid til å huske denne retten som jeg i tillegg har tenkt veldig mye på i over et år. Her er historien bak den og oppskrift som alle dere uten laktose-, gluten- og eggallergi MÅ teste.

For over et år siden var jeg på besøk hos en god venn og fikk servert en fantastisk mangeretters (sikkert ti) middag. Det var mange retter laget av de beste råvarene som finnes, men likevel var det en litt beskjeden gnocchi-forrett som satte spor i matsjela mi. I over et år har jeg tenkt ofte på denne retten som for det meste besto av ost og salvie, men ikke gjort noe med det. Helt til jeg fikk skikkelig lyst å lage hjemmelaget pasta, men uten all jobben. Og da lager man gnocchi.

Gnocchi er små pastaklumper, og det betyr nettopp det – «klump». Originalt er de laget av potet og mel, men i den livsendrende gnocchien jeg fikk servert er det altså ikke potet. Den består for det meste av ost, med litt egg og mel i. Og masse salvie. Oppskriften har jeg fått av den flinke matvennen som har fått den av noen venner i Italia. Den ble skrevet ned helt uten mål, så jeg har laget den på slump og prøvd å gjøre den mest mulig konrekt. Likevel må man justere litt selv så man får riktig konsistens. Denne oppskriften gir fråtsemat nok til to, eller tilbehør til fire. Jeg har kun spist den alene med raspet parmesan på toppen, men jeg ser for meg at det passer utmerket til for eksempel kalv. Eller kylling.

Salviegnocchi:

-1 pakke ricottaost
-2 små eggeplommer
-ca 80-100 gram raspet parmesan, pluss mer til topping
-en neve finhakket salvie (det går også an å bruke rosmarin)
-2 ss god olivenolje
-ca 2-3 dl ekstra fint mel (type 00)
-litt salt og pepper
-smør til steking
-friske urter (salvie, rosmarin, timian) til steking

Start med å blande ricotta, eggeplommene, finhakkede urter, salt, pepper og olivenolje i en bolle. Spe på med mel og raspet parmesan. Når du har rørt inn all parmesanen må du justere deg frem med melet til konsistensen er så fast at det går an å rulle tynne pølser av den. Altså ikke for klissete, men heller ikke for fast. Når du har riktig konsistens vipper du deigen ut på en fjøl eller bakebenk. Del deigen opp i et par emner og rull lange pølser av den. De skal være ca 2 cm brede. Kutt så av 1 cm-biter og klem de bittelitt flate med en gaffel.

Gnocchien skal først kokes og så stekes i smør sammen med urter. Start med å koke opp vann i en stor kjele, jo bredere dess bedre. Gnocchien skal helst ikke ligge oppå hverandre. Kok heller i flere omganger! Tilsett litt salt i vannet og legg gnocchiene forsiktig oppi. Rør forsiktig rudt. Gnocchien er ferdig når den flyter opp, ca 3 minutter. Bruk en hullsleiv til å ta dem opp av vannet. Legg dem på tørkepapir så de får rent av seg. Varm så en stekepanne med masse godt smør og friske urter. Gi gnocchien en runde på hver side i ca 2-3 minutter. Salvien blir utrolig god etter en runde i stekepannen med smør, så server gjerne dette sammen med gnocchien. Rasp en raus mengde parmesan over og nyt ditt hjemmelagede pastamåltid!

P1070889_ copy

6 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.