Etter forrige møte med ernæringsterapeuten min fikk jeg klarsignal til å bruke klarnet smør, eller ghee som det heter. Å klarne smør fjerner det aller meste av melken og du sitter igjen med bare fettet. Jeg vil likevel fraråde folk med alvorlig melkeallergi å lage ghee selv siden man ikke kan være 100% sikker på at INGEN spor av melk kommer med. Ghee smaker som smør, men er mye bedre å bruke i matlaging siden det tåler mye høyere temperatur før det svir seg når du har fjernet melken. Altså kan man steke en biff uten at det svir seg og få den digge smørsmaken! Det er flere positive grunner til å bruke ghee som feks at det skal senke kolestrolet, men for meg holder det å kunne smake smør igjen. Og å kunne lage hollandaise!
Jeg bruker økologisk smør fra Rørosmeieriet til Ghee siden det er lavpasteurisert og passer i utgangspunktet bedre for en med laktoseintoleranse. 1/2 kg smør gir ca 300 g ghee. Så det er ikke akkurat billig å lage ghee, men absolutt billigere enn å kjøpe ferdig på helsekost. Styr unna importert ghee på grønnsaksbutikker, da dette som regel er herdet olje som lukter skikkelig vondt. Ghee skal lukte smør!
Start med å kutte smøret i mindre biter og bruk en stor tykkbunnet gryte til å smelte det i. Smøret skal smeltes over veldig lav temperatur over lang tid. Rør om av og til mens det smelter. Det dannes litt skum underveis som du tar bort med en skje. Etter ca 30-45 minutter uten omrøring bør smøret være helt klarnet. Test med en dråpe vann oppi gryta, det skal smelle litt. Da er smøret klart til å siles.
Bruk aller helst et stykke bomull eller lin til å sile smøret. Men tørkepapir funker også utmerket. Det er lurt å sile over i noe gjennomsiktig så ser om det kommer med noen hvite partikler. Da må du sile på nytt for å få den helt laktosefri. Jeg har brukt kaffekanna mi til dette formålet siden jeg uansett ikke lager kaffe hjemme mer. Prøv å ikke få med noe av det hvite slammet når du heller smøret over i sila.
Oppbevar ghee i et tett glass i romtemperatur i flere uker, eller i kjøleskap i opptil et år. Ghee blir solid som smør i kjøleskap og holder seg flytende som olje i romtemperatur.
Pingback: Matplanlegging og kveite | Matbloggen
Pingback: Nye frokostrutiner | Matbloggen
Pingback: Fisk | Matbloggen