Ylajali

ylajali1
For nøyaktig en uke siden hadde vi en tjuetreårsdag, en trettiårsdag og en innlevert bacheloroppgave å feire så vi fikk et bord på Ylajali (i gave, tusen takk mamma og pappa!) sammen med Maja og Lars. Det ble mitt livs beste matopplevelse uten tvil, og generelt en veldig bra kveld som jaggu endte med en forlovelse.

Jeg har aldri vært på Ylajali før, eller noen andre restauranter i Norge med Michelinstjerne for den saks skyld, så jeg var faktisk veldig nervøs i forkant. Men da vi kom inn i restauranten forsvant det raskt. Det er innredet med kun det nødvendige, og man får følelsen av at det er ekslusivt uten å være snobbete overhodet. Det er bare åtte bord og en bordsetting per kveld, så det er jo intimt men likevel er det så god plass rundt bordene at man føler at man er i sin egen lille boble og ikke blir «forstyrret» av andre. De ansatte er ekstremt oppmerksomme og trekker ut stolen for deg og bretter servietten hver gang man forlater bordet. Bordet er også sparsommelig dekket opp med hvit duk, ett hvitt kubbelys og en stein til bestikket. Det er en imponerende og fin blanding av klassisk porselen og bestikk og håndlaget spesialdekketøy. Det er virkelig maten som står i fokus.

Lokalene har lang historie, og rommet Rikshospitalets Apothek fra 1892 til 1982. Ylajali har ligget i lokalene på St.Olavs plass siden 2002, men det var ikke før i 2012 at restauranten Ylajali slik den er nå oppsto. Mesteren bak måltidet er Even Ramsvik. Navnet Ylajali stammer fra Hamsuns roman «Sult» hvor drømmekvinnen Ylajali holdt til i lokalene. Menyen har fått utseende etter førsteutgaven av Sult fra 1890. Dessuten er også måltidet bygget opp som en roman med en prolog, fire kapitler og en epilog. Jeg fikk ikke tatt bilde av alle tjue rettene, men her er et lite bildedryss fra kvelden. Det er ikke helt kronologisk så jeg legger ut menyen i riktig rekkefølge samt vinmenyen til slutt.

ylajali2
Første del av måltidet, prologen, besto av småretter man skulle spise med fingrene. Det tar definitivt brodden av den litt stive restaurantfølelsen. Aller først ut var råreker & dill servert på en massiv isbit. De sotede vakteleggene var kanskje måltidets største overraskelse. Ante ikke at et egg kunne smake så godt.

ylajali3
Majsen og enda enda en stor smaksopplevelse – kyllinglever, potet & tyttebær.

ylajali4

Hval, söl & gjøkesyre og Lars.

ylajali5Sprøtt kyllingskinn & krabbe. Klippfisk & surdeig.

ylajali6Første kapittel av måltidet besto av Makrell, pepperrot & persille og den beste purreløken jeg har smakt. Originalt med løyrom og hasselnøtter, men jeg fikk med Rørosrømme i steden for.

ylajali7

Andre kapittel startet med noen skikkelig gode brød (selv de glutenfrie) med pisket smør og nyr. Så kamskjell fra Frøya. Slurpet i oss hver dråpe av kraften.

ylajali10Veldig mye god vin og sjørkeps & fermentert rødbet.

ylajali8Kefir & stangselleri og Ramsløk.

ylajali9Fint bestik til kjøttrettene som jeg helt glemte å ta bilde av og han her <3

ylajali11Blomster «kombucha» og svele fra Ørskog. Laget på glovarm panne ved bordet. Jeg fikk glutenfri svele, sjokoladeis, crunch og salt karmell mens de andre fikk vaniljeis og hasselnøtter.

ylajali12Litt vin igjen på bordet og Maja i et av de fine ullteppene som bytter farge etter årstidene.

ylajali13Aller siste servering var luftig sjokolade og kaffe fra Supreme Roastworks. Til slutt fikk jeg komme inn på kjøkkenet og ta bilde med Even Ramsvik. VELDIG starstruck.

Etter andre kapittel glemte jeg helt å ta bilder, så her er hele menyen:
Prolog
Råreker & dill
Asparges & gran
Vaktelegg
Kyllinglever, potet & tyttebær
Hval, söl & gjøkesyre
Klippfisk & surdeig
Kyllingskinn & krabbe

Første kapittel
Makrell, pepperrot & persille
Løyrom, purreløk & hasselnøtt

Andre kapittel
Brød & smør
Kamskjell
Sjøkreps & fermentert rødbet
Kefir & stangselleri

Tredje kapittel
Piggvar bakt i høy
Ramsløk & blomkål

Fjerde kapittel
Andehjerter, andeegg & sopp
Gris fra Grøstad, lagret gulrot & hvitløk

Epilog
Mozzarella, bivoks, erter & mysegranité
Blomster «kombucha»
Svele fra Ørskog
Luftig sjokolade
Kaffe fra Supreme Roastworks

Vin:
De Sousa – Cuvée Caudalies
Veyder-Malberg – Grüner Veltliner Hochrain 2011
Bruno Paillard – Rosé Prèmiere Cuvée
Domain du Tunnel – Cuvée Prestige 2012
Wagner-Stempel – Heerkretz 2008
Domaine du Pelican – Arbois Chardonnay 2012
Daniel Rion – Vosne-Romanée 2011
Eric Rodez – Cuvée des Grand Vintages
Domaine Bru-Bache – «La Quintessence» Jurancon
Fritz Haag – Brauneberger Juffer Sonnenuhr 2010
Fattoria Selvapiana – Vin Santo 2006

Pluss noen bonusglass som jeg ikke husker hva var i farta.

Ok, for å oppsummere. Even Ramsvik og teamet hans vet virkelig hva de driver med. Jeg satt for det meste og sa «wow» under hele måltidet. Jeg trenger kanskje ikke si en gang at mine matallergier såklart ble tatt hensyn til. Fikk eget glutenfritt brød og alle rettene med gluten og nøtter hadde blitt modifisert så de så omtrent helt like ut. Følte aldri at jeg fikk noe dårligere alternativ enn de andre. Tok laktosetabletter gjennom måltidet så jeg kunne spise det FANTASTISKE smøret og den hjemmelagede osten. Vinen var også helt ut av denne verden fantastisk, og sommelieren var utrolig dyktig og snakket om vinen på en fin måte. Fantastisk gøy å kjenne en av servitørene våre, Kai, som gjorde hele måltidet ekstra kult og avslappet. Vi var der over fem timer fordi vi kosa oss så mye. Og etter mye bra mat og vin er det lett at fantastiske ting skjer, men det kan jeg fortelle mer om senere. Tusen takk Ylajali!

1 Kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.