Menyutfordringen

menyutfordingen2
Denne uka har vært en ganske bra matuke. Jeg har fått levert både det ene og det andre på døra med bud, og jeg har ENDELIG vært på Ylajali (men mer om det senere). Det ene budet som kom hadde med en gigantisk pose med bilde av meg på (jeg bare HÆ?!) og det viste seg å være en utfordring fra Espen Lie, kokk og leder av Menylauget. Han mener tydeligvis at jeg er en av norges ti mest inspirerende matbloggere, så jeg tok meget smigret imot utfordringen selv om det egentlig innebærer å lage en signaturrett på grill. Jeg har jo ikke grill. Men alle rettene jeg laget kan (og bør) jo lages på grill, så håper bidraget mitt blir bedømt for det om. Man kan nemlig vinne et grill- og råvarekurs og det kunne jeg virkelig trengt siden jeg har fått meg foodtruck og grilljobb i sommer. Denne utfordringen fra Espen Lie og Meny kunne virkelig ikke kommet på noe bedre tidspunkt, dagen etter å ha spist på Ylajali. Litt fyllesyke og veldig blakke ble det jaggu et treretters festmåltid likevel.

I posen lå det blant annet en stor kylling, blåskjell, spekeskinke, fennikel, min favorittvalrhonasjokolade (den ble spist opp før middag for å si det sånn), røkte ostepølser, rosmarin, honning, vanilje, trøffelolje, hvitløk, sitron, pasjonsfrukt, ananas, poteter, salat, gulrøtter, eplejuice, sennep og ikke minst laktosefri rømme. Ser nemlig at de andre bloggerne fikk Rørosrømme, så her er det noen som har fulgt med på allergiene. Her er det jeg laget med ingrediensene jeg fikk:

menyutfordringSiden jeg kom lovlig sent i gang med matlagingen og planen var å helsteke kyllingen ble det ventepølser til «forrett». Hovedretten ble helstekt trøffel- og sitronkylling med potet, gulrot og fennikel og en frisk grønn salat med pasjonsfruktdressing. Desserten ble ananas med pasjonsfrukt og sitronbasilikum fra hagen. Denne hadde jeg såklart grillet hvis jeg kunne, men den er god som den er også altså.

Marinade:
-2 ss trøffelolje
-2 ss dijonsennep
-2 ss honning
-saften av 1 sitron
-raust med salt og pepper

Bland alt det over til en tjukk røre. Tørk av kyllingen med kjøkkenpapir, men vask den for guds skyld ikke. Da spres bakteriene all over the place har jeg lært. Tørk den godt inni også. Legg den i en passelig ildfast form og smør den inn med marinaden. Legg en timiankvast eller to inni kyllingen. Her kan du også putte inn litt sitron, men jeg hadde ikke nok. Jeg droppa hvitløk denne gangen, men ser for meg at det blir godt med litt knust hvitløk også i den marinaden.

Tilbehør:
-Nypoteter
-gulrøtter
-fennikel
-rosmarin
-eplejuice
-olivenolje
-salt og pepper

I formen rundt kyllingen la jeg store biter av potet, gulrot og fennikel. Dette toppet jeg med litt salt&pepper, olivenolje og et par kvaster rosmarin. Til slutt helte jeg over ca 2 dl eplejuice. Sausen man sitter igjen med når marinaden og eplejuicen blandes er superdigg.

De første 20-30 minuttene brukte jeg varmluft+grill på full guffe for å få skinnet litt brunt og sprøtt. Så skrudde jeg av grillfunksjonen og slo over på vanlig over- og undervarme. Ca 180 grader. Bruk steketermometer, det er mitt mantra. Da får du perfekt kylling hver gang. Og kyllingen blir perfekt når du tar den ut på 65-67 grader og lar den hvile i en halvtime så den akkurat bikker 70 grader. Denne operasjonen tok halvannen time, ekskludert hviletiden. Regner med det vil være omtrent det samme på grill, men her er jeg som sagt ikke noen ekspert siden jeg ikke har en.

Vi spiste kun brystene siden de var så store. Lårene, vingene og skroget ligger i kjøleskapet og venter på å bli nye middager. Tenkte å prøve å koke kraft på skroget og resten av marinaden som ble igjen, men er litt usikker på hvor bra det blir å koke kraft av et allerede varmebehandlet skrog. Noen tanker?

Frisk salat:
-2 hjertesalathoder
-1 pasjonsfrukt
-2 ss sitronolivenolje, eller
-2 ss olivenolje og saften av 1/2 sitron

Jeg elsker sprø hjertesalt! Siden de bakte grønnsakene mine er ganske standard og med litt tung smak tenkte jeg at jeg hvertfall måtte ha en skikkelig frisk og god salat til. Og det får man ved å blade innholdet av en pasjonsfrukt med litt sitronolivenolje som dressing til salaten.

Dessert:
-1/2 ananas
-1 pasjonsfrukt
-et par blader sitronbasilikum

Ja, denne desserten er ganske enkel, men veldig frisk og god. Bare del opp ananasen slik du vil ha den og topp med litt finkuttet sitronbasilikum og pasjonsfrukt. Både sitronmelisse og mynte passer også veldig bra til ananas. Om jeg hadde skulle grillet den ville jeg nok i tillegg ha kokt opp en sukkerlake av honning og vaniljen jeg fikk med og marinert ananasen i først så den hadde blitt litt karamellisert. Men for å være ærlig synes jeg det passet fint med en frisk og kald dessert.

Dette innlegget er for ordens skyld skrevet fordi jeg ble utfordret av Meny. Ingrediensene har jeg fått, men utover det er dette ikke et sponset innlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.