Sitronkylling og grønn sommersalat

sitronkyllingblogg sitronkyllingsalatbloggvin
Jeg elsker å tilberede hel kylling. Det føles så fint og gammeldags. Men det virker ikke som det er så mange som gjør det, for jeg finner ofte fine Stange- og Holtekyllinger på supertilbud. Denne gigantiske og økologiske kyllingen kostet meg 85 kroner. Brystene på den var så store at jeg ikke orket et helt til middag en gang. Ikke bare er det økonomisk å kjøpe hel kylling, men det er noe skikkelig stas over å vite at middagen er klar om et par timer. Da kan man bruke tida på å vaske kjøkkenet i mens for eksempel. Er man tidlig ferdig på jobb passer dette utmerket som hverdagsmat, men det er for meg hovedsaklig festmat. Denne oppskriften er nok til hvertfall fire sultne personer.

Ingredienser:
-1 landkylling ca 2 kg
-4 sitroner
-1 bunt timian
-50 gram smør
-salt&pepper
-1 klase cherrytomater
-1 pakke ruccola
-1 squash
-1 pakke sukkererter
-1 bunt reddiker
-1 pakke feta
-1 håndfull mynte
-1 fennikel
-olivenolje (gjerne sitronolivenje)

Start med å romtemperere kyllingen før du steker den. Det er ingen fare om du ikke rekker dette, men resultatet blir bedre og steketiden kortere. Klem saften av to sitroner over kyllingen og gni den inn med smør, salt og pepper. Husk innsiden! Del de to siste sitronene i båter og legg dem rundt kyllingen. Klem saften av de ferdig bakte sitronene over kyllingen når den er ferdig stekt. Gni til slutt et par kvaster timian på kyllingen og legg dem rundt om kring i formen for å gi ekstra god smak til kjøttet.

Bruk steketermometer! Ellers er det nesten umulig å få et perfekt resultat. Sett steketermometeret i den tykkeste delen av brystet. Skru ovnen på full guffe med grill og varmluft. Stek kyllingen først i 15-20 minutter eller til skinnet er gyllent og sprøtt. Skru så ned temperaturen til 175 grader varmluft og stek til kyllingen har 65 graders kjernetemperatur. Ta den så ut og la den hvile 20-30 minutter før du skjærer ut stykkene. Kutt først av lårene og vingene med en god og skarp kniv før du forsiktig løsner brystene ned langs brystbeinet. Resten av kjøttet på skroget blir godt plukkekjøtt til en restesalat dagen derpå.

Mens kyllingen hviler setter du inn formen med cherrytomater. Dryss litt olivenolje og havsalt over først. La dem stå til de så vidt begynner å sprekke opp.

Lag sommersalaten mens kyllingen hviler. Start med å kutte opp squash i tynne skiver med en mandolin eller grønnsaksskreller. Gjør det samme med fennikelen. Snitt sukkerertene i to og del reddiken i båten. Smuldre litt fetaost på toppen og strø over en håndfull mynteblader. Bland salaten godt sammen med en god olivenolje, gjerne en sitronolivenolje, salt og pepper.

Til kyllingen drakk vi Brocard Chablis 1er Cru Vaulorent 2011 som eeegentlig er en typisk fisk- og skalldyrsvin, men siden vinen er frisk og lett med sitruspreg synes jeg det passet godt til kyllingen. Chablis er ikke mitt førstevalg av vin, men mindre man går bittelitt opp i pris. Da finner man enklere de virkelig gode, sånn som denne. Den smaker rent og friskt og med mye mineralpreg fra kalkjorda som er typisk for området. Dessuten er den biodynamisk dyrket og er i mine øyne en perfekt gavevin. Skal smake flere av vinene fra Jean-Marc Brocard så holder dere oppdatert. Denne er i bestillingsutvalget og koster 259,90,- 

Oppskriften ble opprinnelig publisert på Godt.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.