Godfisk: skreiceviche

Reklame

Her kommer skreioppskrift to av fire jeg har laget for godfisk. Gjestene fikk servert litt skreitungesnacks da de ankom, før vi laget en frisk skreiceviche til forrett sammen. Klikk her for å lese oppskriften på sprøstekte skreitunger, grønnkålchips og chilimajones. Til hovedrett spiste vi en toscansk bønnegryte med pannestekt skrei. Den siste skreioppskriften min for Godfisk er en urterisotto med pannestekt skrei og rødbetchips. Perfekt date-mat!

Se oppskrift og fremgangsmåte på skreiceviche nederst.

julie-ceviche3

Selv om skrei er en norsk superdelikatesse betyr det ikke at man ikke kan la seg inspirere av andre lands kjøkken når man kokkelerer med skrei. Derfor valgte jeg å lage en frisk og lett ceviche som forrett sammen med middagsgjestene mine. Ceviche er en Sør-Amerikansk rett med røtter blant annet i Peru. Ceviche er en rett som går ut på å marinere fisk eller skalldyr i sitrus til proteinene koagulerer og fremstår som kokt. Man rett og slett kaldkoker fisk eller skalldyr i en syrlig marinade. Dette er en kjempemorsom måte å tilberede sjømat på, og av hvit fisk er det skrei som passer aller best.

julie-ceviche2

Skrei er en torsketype som vandrer fra Barentshavet til Norskekysten mellom januar og april, og på ferden blir den ekstra muskuløs og får enda bedre kjøtt enn vanlig torsk. Utenfor sesong kan man såklart lage denne oppskriften med vanlig torsk.

Siden det er gøy å lage mat sammen på kjøkkenet satte jeg mennene i gang med fiskefiletering og grønnsakskutting mens damene gikk i gang med å lage sitrusmarinaden. Når man involverer middagsgjestene sine går matlagingen unna i en fei, og verten får god tid til å snakke med gjestene og skjenke vin i glassene underveis.

julie-ceviche10

Til ceviche passer det utmerket med en tørr riesling. Jeg serverte gjestene mine Riesling Trocken J2 fra Becker Landgraf som produserer fantastisk bra økologisk vin. Denne rieslingen er akkurat passe frisk og syrlig, samtidig som den har lang ettersmak og mineralpreg. Denne serverer jeg alltid til ceviche, sushi og sterk mat. Den koster bare 125,- så det er virkelig en god vin for en billig penge. Du finner den i bestillingsutvalget på vinmonopolet.

julie-ceviche6

julie-ceviche5julie-ceviche4
julie-ceviche7

Oppskrift og fremgangsmåte

Ceviche:
-500 g skreifilet, uten skinn og bein
-1 rød chili
-4 sjalottløk
-1/2 gul paprika
-1/2 rød paprika
-1/2 agurk
-1 bunt fersk koriander

Marinade:
-3 lime
-2 sitroner
-4 ss extra virgin olivenolje
-1 ts salt
-1 ts sukker
-litt nykvernet svart pepper

Fremgangsmåte
Start med å lage marinaden til fisken og grønnsakene. Bland saften av sitron og lime med olivenolje, salt, sukker og pepper.

Finhakk sjalottløken og ha det oppi marinaden. Del chilien i tynne skiver. Behold frøene om du ønsker en litt spicy variant. Ha chilien oppi marinaden sammen med løken.

Kutt fisken i små terningen og legg den over i marinaden. Rør rundt av og til så alt blir jevnt “kokt”. La fisken ligge i 10-20 minutter avhengig av størrelsen på fiskebitene. Del en bit i to for å se om den er “gjennomkokt”.

Kutt paprika og agurk i små biter og ha det over i marinaden sammen med fisken helt mot slutten. Noen liker best å sile bort sitrusmarinaden, mens andre liker å servere den sammen med fisken. Det er opp til deg!

Server cevichen, med eller uten marinade, med masse koriander på toppen.

Bruk gjerne dine favorittgrønnsaker når du lager ceviche. I denne oppskriften har jeg brukt sprø og knasende grønnsaker for å få litt forskjellig tekstur på maten. Andre grønnsaker som passer godt er avokado, mango, rødløk, vårløk, andre typer chili, kokt søtpotet eller mais.

Les hele saken min på Godfisk!

Alle bildene er tatt av Ingrid Pop. De fine blomstene er fra Marie i Plukk blomster.

4 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.