Gyoza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gyoza er den japanske varianten av dumplings. Gyoza fylles med kvernet kjøtt og grønnsaker, og blir både pannestekt og dampet i motsetning til vanlige dumplings som bare blir dampet. Dette gjør dem ekstra gode siden de er sprøstekte på den ene siden, myke på toppen og saftige inni. Det finnes mange forskjellige typer fyll, så her har jeg laget en klassisk variant med kvernet svinekjøtt og kinakål. Vil du lage vegetariske dumplings kan du bytte ut svinekjøtt med stekt sopp i steden for.

Bretteteknikken virker litt innviklet, men det er egentlig veldig enkelt. Man kommer fort inn i det, men det tar litt tid. Du får kjøpt gyozapapir på alle asiatiske markeder. Du finner det i fryseavdelingen. Store matvarebutikker kan også bestille det inn. Gyozapapir er dessverre ikke glutenfritt, og jeg har ikke funnet noen god erstatning. Det er ikke mye mat jeg jukser med, men akkurat dumplings (og spesielt gyoza) jukser jeg med og tar en glutentablett. Noen ganger går det greit, og andre ganger ikke. Det er uansett verdt det.

Denne oppskriften gir ca 50 gyoza, og er nok til 4-5 personer. Gyoza dyppes i en salt og syrlig dipp, og spises egentlig som en smårett, eller barsnack. Det kan god serveres som en hovedrett sammen med en grønn salat.

Ingredienser:
-50 gyozapapir
-4 ss stekeolje

Fyll:
-1/2 kinakål
-2 ts fint salt
-300 g svinekjøttdeig
-1 egg
-3 hvitløksfedd
-4 stilker vårløk
-40 g ingefær
-1 grønn chili
-1 ts sesamolje
-1 ts honning/sukker

Dipp:
-6 ss soyasaus
-3 ss riseddik
-1 ts sesamolje
-1/2 lime
-1 ts honning
-1 ts chiliflak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fremgansmåte:
1: Del kinakålen i to på tvers. Du skal bare bruke toppen av kålen. Kutt bladene i tynne strimler og legg dem over i et dørslag. Skyll kålen godt og dryss 2 ts salt over. La kålen ligge og renne av seg mens du lager klart resten av gyozafyllet.

2: Lag klar fyllet. Knekk egget i en stor bolle. Visp det sammen med sesamolje og honning/sukker. Finhakk hvitløk, chili og vårløk, men bruk bare den grønne delen av vårløken. Skrell ingefær på størrelse med et egg og finrasp det over i bollen.

3: Klem ut alt vannet av kinakålen og bland det sammen med fyllet. Bland godt sammen med svinekjøttdeigen. Elt det godt sammen med hendene til fyllet er en jevn, sammenhengende masse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4: Så til selve brettingen. Legg et gyozapapir flatt på en fjøl. Form en liten kule av fyllet med to teskjeer og plasser den på midten av papiret. Finn frem en liten bolle vann og stryk vann langs kanten på halve gyozapapiret. Brett papiret i to over fyllet og klem godt sammen på midten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5: Plukk opp gyozaen og hold den i venstre hånd mens du bretter inn små fliker med den andre hånden fra midten og ut på hver side. Klem brettene inn på toppen til hele gyozaen er forseglet. Jeg anbefaler å ta en titt på youtube for proff fremgangsmåte på dette om du er i tvil!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6: Brett ferdig alle gyozaene før du begynner på stekingen. Stek i to eller tre omganger avhengig av hvor stor stekepanne du har. Varm opp 2 ss nøytral olje i en stekepanne på høy temperatur og legg gyozane oppi med brettekanten opp. La dem steke i et par minutter til de blir gylne på undersiden. Skru da ned temperaturen til laveste og hell på 1/2 dl vann og sett på lokk. La gyozaen dampe ferdig i et par minutter under lokk. Sjekk om fyllet er ferdigkokt ved å dele en i to.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7: Mens gyozaene dampes ferdig lager du dippingsausen ved å vispe sammen soyasaus, riseddik, sesamolje, saften fra 1/2 lime, honning eller sukker og chiliflak.

8: Server varme gyoza sammen med dippingsausen, litt finhakket vårløk og gjerne en grønn salat. Lager du for mange gyoza kan de fryses ned rå, så er det bare å steke og dampe dem som vanlig ved en senere anledning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskriften er publisert på godt.no!

12 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.