Skagen

_NFX0363
For et par uker siden var jeg på en pressetur med Visit Denmark til Nordjylland. Jeg hadde med meg fotograf Anne Valeur som har tatt alle bildene. Vi startet med et par timer i fantastiske Aalborg og en natt i Rebild Bakker, og det kan du lese mer om her. Dagen etter startet med en yogatime og frokost før vi dro videre mot Skagen, hvor jeg aldri hadde vært tidligere. Det blir ikke siste gang!

skagen6_NFX0472Første stopp var Pakhuset, en fiskerestaurant og havnecafé i et gammelt fiskepakkeri i havnen. Her har de en stor samling av gallionsfigurer fra de mange forliste skipene rundt Skagen.

_NFX0422

skagen7_NFX0385skagen8
Vi tok et glass vin med eieren som fortalte oss om gallionsfigursamlingen før vi fikk servert lunsj nede i kaféen. Pakhuset består av to etasjer, hvor andreetasjen er en fjong fiskerestaurant med hvite duker og førsteetasjen er mer avslappet med både lunsj- og middagsservering. På sommeren har de også en gigantisk uteservering som er veldig populær. Vi fikk servert noen av spesialitetene deres. En fantastisk fiskesuppe med skalldyr og panert rødspette, eller stjerneskudd som det jo heter. All maten blir laget fra bunn av med stor kjærlighet. De bruker bare dagens beste fisk og skalldyr, så suppen kan variere. Kraften koker de selvsagt selv, og alt blir laget med lokale råvarer. Absolutt et sted å besøke når du er i Skagen!

_NFX0469_NFX0482_NFX0555Etter lunsj møtte vi Rita, en utrolig kul og sprek lokal guide som tok oss med på sykkeltur i Skagen. Det var så mye vind denne dagen, så selv om det er helt flatt i Skagen er det faktisk utrolig tungt å sykle i motvind. Eventuelt veldig enkelt når du sykler i medvind. Spesielt tungt var det kanskje etter tre treningsøkter det siste døgnet. Uansett anbefaler jeg å leie en sykkel for å komme seg rundt i Skagen.

_NFX0648_NFX0640_NFX0637Vi startet med en liten runde i selve sentrum av Skagen. Husene her er bare så utrolig søte. Gule, små murhus, stakittgjerder og vakre hager. I Skagen er det en stor konkurranse om å ha den peneste hagen, så jeg bare syklet rundt og måpte og tenkte at her skal jeg bo en dag!

_NFX0578_NFX0587Akkurat HER skal jeg bo en dag. Må bare få 40 millioner først, for det koster nemlig disse husene helt ut mot havet. Tenk å våkne opp til denne utsikten hver dag.

_NFX0503skagen5Vi syklet videre til Skagen museum, som akkurat da bare var en byggeplass. De har holdt stengt i nesten åtte måneder for å utvide til et stort nytt museum. Vi fikk se den nye utstillingen Samling & Samtid som skulle åpne uken etter, med gamle verker fra blant annet kjente Skagenkunstnere som Krøyer og Ancher sammen med verk fra skandinaviske samtidskunstnere. Veldig fint! Stikk innom museet om du er i Skagen i Sommer. Jeg har hørt rykter om en sommer pop up restaurant der med noen av Danmarks beste kokker.

_NFX0519skagen4skagen3Etterpå besøkte vi Anchers hus like ved som nå er en del av Skagen museum. Huset var kunstnerboligen til Michael og Anna Ancher fra 1884. Her er alt bevart akkurat som det var da. Utrolig fasinerende og fint. Også et must når man er i Skagen!

Vi fikk også en omvisning på historiske Brøndums Hotel like ved siden av Skagen museum. Det var så fint, så må nok tilbake til Skagen for å bo her også.

_NFX0622skagen1_NFX0620Vi syklet innom Slagter Munch og kjøpte med oss hjemmelagede pølser, rabarbrabrus og sjokolade. En ekte delikatessebutikk man må innom. Drømmer om å leie sommerhus i Skagen og handle her hver dag.

_NFX0489_NFX0654Etter en lang dag i Skagen på sykkel hadde vi virkelig fått sett hele Skagen, med mange gode tips og historier fra Rita som er lommekjent. Vi fikk blant annet vite at man kan kjøpe fisk direkte fra de pensjonerte fiskerne hver morgen. Og man kan også banke bå i de små fiskerbodene i havna for en røverhistore. Det er så koselig og fint i Skagen, og selv om det er et superpopulært turistreisemål virker det veldig genuint og lokalbebodd. Det er både hvite sandstrender, fantastisk kunst og koselig byliv. Og veldig mye vind!

_NFX0974Etter sykkelturen i Skagen by kjørte vi videre til Gamle Skagen og Ruths Hotel, Danmarks eldste og beste badehotell. Det var en hotellopplevelse så spesiell at det får bli et eget blogginnlegg.

_NFX0849_NFX0836_NFX0832_NFX0857Anne og jeg gikk en liten tur i nærområdet. Jeg elsker dansk natur. I Gamle Skagen er det virkelig forblåst. Skjønner nesten ikke at det er sand igjen der. Fra hotellet var det bare en liten gåtur langs sanddynene ned til stranden. Det er så merkelig stille og rolig her. Man finner virkelig roen. Kanskje jeg må skrive min neste bok her.

_NFX0893_NFX0939_NFX0920_NFX0954

Vind! Det kommer et eget innlegg om Ruths Hotel og den fantastiske middagen vi spiste om litt. Håper dere blir like forelsket i Skagen og Gamle Skagen som jeg er. Det er virkelig mitt beste ferietips i år. Lei et hus og en sykkel i Skagen og nyt Skagenlivet! Det er nok litt mer folk der i sommermånedene enn i slutten av april da vi var der, men jeg kan ikke se for meg at det er noe annet enn dødshyggelig uansett.

Les flere blogginnlegg om Danmark her, og besøk gjerne sidene til Visit Denmark for mer info.

Alle foto: Anne Valeur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.