Foto: Anne Valeur
Dagens oppskrift på Godt er disse digge pariserfallaflene. Falaffel er perfekt sommermat, og faktisk ikke så vanskelig å lage selv som jeg hadde trodd. Siden jeg aldri hadde gjort det selv før besøkte jeg min venn Anders Braathen (ala Hipstakokken) på favorittrestauranten min Smalhans for å få en grundig innføring. Falaffeloppskriften under er faktisk den samme oppskriften som de bruker til den populære vegetarburgeren sin. Sjekk så digg den ser ut!
Anders sier at alle ingrediensene og elementene fra falaffeloppskriften er bra å ha litt av i kjøleskapet nå som det er varmt, så er det lett å lage en god lunsj. Falaflene går fint an å fryse, og man kan tine dem ved å legge de i kjøleskapet natten over.
Oppskriften gir ca. 20 falafler og passer til 4 personer. Vi brukte pitabrød bakt med økologisk surdeig fra Handwerk.
Falaffel grunnoppskrift:
-250 g kikerter
-100 g linser
-30 g pinjekjerner
-1 egg
-1/2 chili
-1 vårløk
-1 håndfull frisk koriander
-1 fedd hvitløk
-1 klype spisskummen
-1 klype salt og pepper
-Maisenna
Tahinidressing:
-2 dl tahini
-1/2 dl lunket vann
-2 ss olje
-1/2 sitron
-en klype salt og pepper
Hummus:
-1 boks ferdigkokte kikerter
-1 dl olivenolje
-1 lime
-1/2 chili
-en klype spisskummen
-en klype salt og pepper
-en håndfull frisk koriander
Syltet rødløk:
-3 rødløk
-1 dl eplecidereddik
-2 dl vann
-50 g sukker
-3 ts salt
Ekstra:
-4 pitabrød
-1 rød chili
-nøytral olje til steking
-1 aubergin
-evt. pankomel til panering
1. Start med å lage falaffelrøren. Bløtlegg kikerter og linser, gjerne natten over, og kok dem møre etter anvisning på pakken. Rist pinjekjerner i varm og tørr stekepanne. Finhakk chili, vårløk, hvitløk og koriander. Kjør i kjøkkenmaskin sammen med pinjekjernene, egg og erter/linser. Tilsett litt maisenna så konsistensen er slik at du kan forme små boller. Smak til falaffelrøren med spisskummen, salt og pepper. La røren hvile i minst en time så den får satt seg.
2. Mens røren hviler lager du resten av tilbehøret. Visp sammen alle ingrediensene til tahinidressingen så det blir en jevn og tykk dressing. Smak til med salt og pepper til slutt.
3. Lag så hummusen. Skyll de ferdigkokte kikertene godt, ha dem i en kjele og kok i lettsaltet vann i 10 minutter. Slik blir de blir ekstra møre. Hell av vannet. Ha kikertene i en blender eller foodprocessor og tilsett limesaft, chili, spisskummen, pepper, olivenolje og frisk koriander. Kjør sammen til du har en fin men litt grov konsistens. Siden vi har tahinidressing til bruker vi ikke tahini i selve hummusen, selv om det er en vanlig hummusingrediens.
4. Syltet rødløk lager du ved å koke opp eplecidereddik, sukker, vann og salt. Kutt løken i tynne skiver og ha løken over i syltelaken. La det småkoke i ca 10 minutter, eller til løken er mør. Ha det over på et sterilt glass og avkjøl. Kan oppbevares i et par uker i kjøleskap.
5. Kutt en aubergin i tynne skiver. Salt godt i 15 minutter, før du skyller skivene i kaldt vann. Tørk av med papir og grill kjapt på grillen eller i stekepanne. Ha på litt nykvernet pepper og olivenolje.
6. Lag små falafler på ca 20 gram, rull først en rund bolle før du presser den forsiktig flat mellom hendene.
7. Panér med pankomel. Dropp dette om du ønsker en glutenfri variant. Det er strengt tatt ikke nødvendig med pankomel, men det gir litt sprøere falafler. Stek i varm panne med rikelig olje i 2-3 minutter på hver side. Snu dem forsiktig, men vent til de har fått en stekeskorpe. Legg falaflene over på matpapir for å trekke ut mest mulig av oljen.
8. Dander falaflene i ferske pitabrød med hummus i bunn, så falaffel, et par skiver grillet aubergin, syltet rødløk, litt finsnittet rød chili, syltet rødløk og tahinidressing på toppen!
Mens vi var på falaffelkjøret laget vi også en grønn variant med avokadokrem, ramsløkmayo og grønne jordbær. Superdigg!
Husk å følge Hipstakokken og Smalhans på instagram for inspirasjon. Akkurat nå har de sommerstengt, men åpner igjen tirsdag 4. august!