Østerssafari i Vadehavet

Pressetur, sponset opphold

_AVE4047

Foto: Anne Valeur

I slutten av september dro fotografen min Anne Valeur og jeg sammen med et knippe journalister på en pressetur til Sydvestjylland i regi av VisitDenmark. Jeg har allerede skrevet litt om fantastiske Henne Mølle Å Badehotel som vi bodde på den ene natten. På denne turen gjorde vi noe utrolig gøy, nemlig å dra på østerssafari. Jeg har vært på østerssafari i Limfjorden i midt-Jylland tidligere, men denne opplevelsen var helt annerledes.

_AVE4058
_AVE4062
_AVE4156


Vi kjørte til øya Rømø hvor vi møtte Iver Gram som har startet firmaet Sort safari. Iver er «naturvejleder» og kan alt om området. Firmaet hans, Sort safari, sikter til et naturfenomen kalt sort sol hvor store fugleflokker flyr i formasjon over markene ved Vadehavet. Vadehavet er et spesielt naturområde som strekker seg langs kysten av Sydvestjylland og ned langs Tyskland og Holland. Vadehavet er verdens største sammenhengende tidevannsområde, og er utpekt av UNESCO som verneverdig område. Guiden vår Iver virket å ha bunnløst med informasjon, og vi kunne nok ha snakket i timesvis om østers og Vadehavet. Men vi måtte jo plukke noen østers selv også.

_AVE4170_AVE4078_AVE4101

_AVE4102_AVE4111
Utstyrt med vadestøvler, hver vår bøtte og litt champagne gikk vi ut i Vadehavsmarkene. Her må man ikke stå stille for lenge for da synker man ned i gjørma og setter seg fast. Det pøsregnet og var skikkelig surt denne dagen, men humøret var på topp. Det er ikke hver dag man får sanke sin egen mat på denne måten.

_AVE4152
Pøsregn, champagne og gigas-østers. Det er nemlig det denne østerstypen heter, og de blir gigantiske. I motsetning til flatøstersen vi plukket under vann i Limfjorden ligger disse bare i gjørma og man plukker de når det er lavvann.

_AVE4099
Gigas-østers.

_AVE4142
Østerssafarien måtte selvfølgelig dokumenteres til instagram.

_AVE4091_AVE4087
Selv om Vadehavet ser grått og livløst ut er det faktisk utrolig mye dyreliv her. 10 ganger så mye som en vanlig havbunn. Her finner man ikke bare østers, men også andre skjell som blåskjell og knivskjell, mange typer fisk og den spesielle Rømø-reken. Dette skyldes det friske vannet som skyller inn over markene og en spesiell mikroalge. I vannkanten vokser også denne typen spiselig sjøgress. Utrolig godt!

_AVE4193_AVE4212_AVE4200
Etter å ha fyllt opp bøttene våre gikk vi tilbake til fastlandet og så over fangsten. Iver hadde tatt med noen GIGANTISKE østers han ville vi skulle spise. Vi smakte heller på noen av de litt mindre og skylte ned med champagne. Resten tok vi med tilbake til hotellet og fikk restauranten til å tilberede dem for oss til middag, men mer om det senere.

Er du interessert i en ferieopplevelse helt utenom det vanlige anbefaler jeg definitivt å reise til Sydvestjylland, hvor naturen er røffere og råere enn resten av Jylland. Dra litt utenom sesong og du kan velge og vrake i de fine badehotellene og feriehusene. Book en østerssafari med Iver fra Sort safari, og få med deg fenomenet sort sol også!

Senere skal jeg skrive litt mer om det fine hotellet vi bodde på i Møgel Tønder og hva annet man kan spise og finne på i området, men først pakker jeg kofferten på nytt for en ny tur til Danmark. Denne gangen går turen til Frederiksminde hotel litt utenfor København hvor de har samlet 6 av de beste kokkene i Danamrk for å lage en helt spesiell middag til oss i morgen kveld. Legg til Chikujenta på snapchat for å følge med på turen!

PS. Sjekk ut oppskriften på min danske favorittrett – flæskestegssandwich!

_AVE4184

unnamed

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.