Kokketreff på Mindet

Pressetur, alle utgifter dekket

_DSC3474

Foto: Niclas Hechmann

Dette blogginnlegget handler om en helt fantastisk middag, på et helt fantastisk sted (selvfølgelig i Danmark) og kommer til å bli ganske langt. Som jeg har skrevet om tidligere denne uka ble jeg invitert av VisitDenmark til et storslått kokketreff på Hotell Frederiksminde utenfor København. Jeg takket såklart ja, og dro sammen med bloggkollegaer Anders og Cecilie. Klikk på lenkene for å lese deres blogginnlegg fra middagen. Les også blogginnlegget mitt om hotellet og lunsjen vår på Rønnede kro tidligere den dagen.

Så til det store kokketreffet. Kokketreff på Mindet. Her samles 8 av de beste kokkene i Danmark to ganger i året for å lage et komplett måltid sammen. Hver kokk har ansvar for en del av måltidet, men de jobbet sammen på tvers av spisesteder. Alt foregikk på en messanin og vi kunne sitte og følge med på dem jobbe.

_DSC2883

Kokkene og spisestedene som var der:
-Brian Mark Hansen, Søllerød Kro, København.
-Torsten Schmidt, Malling & Schmidt, Århus.
-Lars Eiskjær, Restaurant ET, Århus.
-Mark Lundgaard Nielsen, Kong Hans Kælder, København
-Jonas Mikkelsen, Hotel Frederiksminde
-David Johansen, Kokkeriet, København.
-Daniel Kruse, Stammerhalle Badehotel, Bornholm.
-Mads Battefeldt, Henne Kirkeby Kro på sørvestjylland.

Og alle hadde med seg minst en eller to kokker og en skokk servitører. På et tidspunkt virket det nesten som om det var flere kokker enn gjester på Frederiksminde.

_DSC2799
Stappfull spisesal med spente gjester fra Danmark, Sverige og Norge.

_DSC2748


Noen av serveringsfatene til snacksen vi fikk servert før middagen startet. Champagne i glassene og åtte typer snacks.

_DSC2811_DSC2852_DSC2840

_DSC2819
Kokkene samarbeidet om å lage snacksen. Blant annet minivårløk med ramsløkmajones, sprøtt kyllingskinn med steinsoppkrem og rådyrtartar med rødbet servert på rådyrhornene. En veldig bra start på det som viste seg å bli et langt og og spennende måltid.

_DSC3007_DSC3080
Så mange kokker, overraskende lite søl. Det var noe magisk ved å se på alle disse flinke kokkene samarbeide.

_DSC3103_DSC3244
Alt må dokumenteres. Her tipper jeg at jeg sender en snapchat.

_DSC3444_DSC3435
Kokkene i vinkjelleren. Men nå til selve måltidet.

1
«Tartar av sjøkreps med mandel, sitron, umoden fersken og oliven.» Vin: 2010 «Mas allá» Palomono, Equipo Navazos, Andaluciá, Spania. Kokk: Brian Mark Hansen, Søllerød Kro, København.

Ikke min favorittrett, for jeg synes olivenen var for dominerende. Men en utrolig fin presentasjon, og kul start på måltidet.

2
«Sushi med gjæret korn, kål og tang.» Vin: 2014 Aulerde Riesling, Wingut Wittmann, Reinhessen, Tyskland. Kokk: Torsten Schmidt, Malling & Schmidt, Århus.

Olala, denne sushiretten var noe helt utenom det vanlige. Få, men perfekte biter av villaks, tunfisk og ål med en hjemmelaget «dansk» soyasaus av gjæret korn, tang og østers og en «wasabi» laget av kål. Perfeksjon!

3
«Torsk med kyllingvinge og kapersblader.» Vin: 2012 Les Vieilles Vignes, Vincent Girardin, Meursault, Bourgogne, Frankrike. Kokk: Lars Eiskjær, Restaurant ET, Århus.

Denne retten var en av mine favoritter. Perfekt torsk med salt kyllingvinge og en tung smørsaus. Men begynte å bli ganske så mett allerede her.

4
«Posjert hummer med syltet steinsopp og olivenoljeblanquette.» Vin: 2008 Deux Montille, Auxey-Duresses, Bourgogne, Frankrike. Kokk: Mark Lundgaard Nielsen, Kong Hans Kælder, København.

Andre hummerrett i rekken. Denne var definitivt best. Etter at bildet ble tatt kom Mark selv til bordet og øste over sausen – en blanquette laget med olivenolje i steden for smør. Så godt!

5
«Kalvebrissel med trøfler fra Møn og fermentert maissaft.» Vin: 2007 Santenay 1’er Cru, La Comme, Bourgogne, Frankrike. Kokk: Jonas Mikkelsen, Hotel Frederiksminde.

Hotellets egen restaurantsjef sin rett. En helt perfekt mør kalvebrissel med trøffel. For en tung og syndig rett. Var døden nær fordi jeg var så mett, men slikket tallerkenen ren.

6
«Grillet gris med solbær BBQ og gemuse.» Vin: 2012 Crossbarn Cabernet Sauvignon, Paul Hobbs, Sonoma County, USA. Kokk: David Johansen, Kokkeriet, København.

Ooooh lord, denne retten. Min favoritt. Perfekt grillet gris med bitterhet fra kakaobønner, syrlighet fra solbær og syrlighet fra skogsyren. PERFEKT!

7
«Pære med pranliné, sitrontimian og sitron.» Vin: 2011 Sains-Albert, Plaimont, Pacherene du Vie Bihl, Frankrike. Kokk: Daniel Kruse, Stammerhalle Badehotel, Bornholm.

Første dessert. Laget av «dessertkongen» selv, Daniel Kruse. Jeg synes alle elementene i seg selv var gode, men sammen ble det litt… mye.

8
«Ananas med indisk kulfi (is med kardemomme og safran, pyntet med nypeskall og tørkede kronblader) og saltet smørkaramell.» Vin: 1995 Pineau des Charentes, Chateau de Beaulon, Cognac, Frankrike. Kokk: Mads Battefeldt, Henne Kirkeby Kro på sørvestjylland.

Siste dessert. Denne var en skikkelig overraskelse, og en veldig enten eller-rett. Jeg likte den ikke overhodet, men det var Anders sin favorittrett. Sånn er det. Men har VELDIG lyst å besøke Henne Kirkeby kro uansett, for denne kokken er koko og eksperimentell. Det er han i bar overkropp på gruppebildet. Just saying.

Etter all denne maten kom det jaggu ikke kaffe og petit fours også. Hjemmelaget «skumfiduser» (marshmallows), kjeks med sitronkrem og sjokolade. Jeg bokstavelig talt ramlet i seng i andreetasje og sov som en stein. Helt frem til tidenes frokost bare et par timer senere. Man får aldri nok av god mat.

Les mitt blogginnlegg fra Hotel Frederiksminde her, for hit må man en gang i livet! Og til de 7 andre stedene på listen over tror jeg. Det blir definitivt Danmarksturné fremover.

unnamed

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.