Fårikål av gammalnorsk spælsau

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fårikål er selve definisjonen på høstmat, men på fårikålens dag spiste jeg en japansk variant på Smalhans, og siden har jeg ikke fått laget det. Så her for leden kom jeg over en pakke med økologisk fårikålkjøtt fra gammalnorsk spælsau og bare måtte kjøpe det. Det er det fineste sauekjøttet jeg har sett (og smakt). Jeg kjøpte det på Flâneur på Uranienborg, men man får fremdeles kjøpt bra fårikålkjøtt de fleste steder. Velg en bra produsent!

Siden fårikål er en sånn ting som definitivt ikke ser ut etter at det er kokt og jeg spiste det mens det var for mørkt til å ta bilder uansett blir det et underveis-bilde av den norske nasjonalretten i steden for. Og apropos nasjonalrett, dette er virkelig uka for tradisjonsmat hjemme hos meg. På søndag blir det Smalahove for første gang.

Perfekt fårikål:
Til 4
-1 1/2-2 kg fårikålkjøtt
-1 hodekål
-4 ts svart pepper
-4 ts havsalt
-1 kg småpoteter
-1 ss godt smør
-1 kvast rosmarin
-3 dl vann

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fårikål er kanskje den letteste retten å lage, men her kommer likevel en fremgangsmåte.

1. Dekk bunnen av en stor gryte med kjøtt. Legg fettsiden ned. Dryss litt pepper og salt mellom lagene.

2. Del kålhodet i tynne båter. Stable kjøtt og kål til det ikke er mer igjen. Husk salt og pepper mellom lagene!

3. Hell 3 dl vann over og la det stå og putre under lokk på lav varme i 2-4 timer. Det skal ikke koke, men dampes. Rist litt på gryta underveis, men ikke rør.

4. Kok eller damp potetene og vend inn litt finhakket rosmarin og smør. Server fårikål med poteter og kryss fingrene for at det blir rester for det blir jo bare enda bedre dagen derpå.

Noen liker å bruke en pepperbeholder og å drysse mel mellom lagene for å jevne sausen. Det synes ikke jeg er nødvendig, men gjør hva du vil.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *