Glutenfrie pepperkaker med kaffe

O0A3491

Foto: Hanne Gundersen/Avdeling 4

I fjor rundt disse tider hadde jeg en julebakstsak på trykk i Brygg. En av oppskriftene var glutenfrie havrepepperkaker med et hint av kaffe, og den oppskriften er jo like aktuell nå som da.

unnamed-4-920x613unnamed-3-920x613

Fordi jeg spiser glutenfritt har jeg brukt havremel laget av glutenfri havre i denne oppskriften. Havremel kan kjøpes ferdig malt, eller enkelt lages selv ved å kjøre havregryn i en blender. Resultatet blir litt grovere og smaker mer enn vanlig hvetemel. Ønsker du helt klassiske pepperkaker med kaffesmak går det derfor fint an å bytte ut havremelet med hvetemel. De to meltypene oppfører seg nesten helt likt. Disse pepperkakene er godt krydret, så liker du milde pepperkaker er ikke dette oppskriften for deg.

PEPPERKAKER MED HINT AV KAFFE
-200 g smør
-2 dl sukker, gjerne rårørsukker
-1 dl lønnesirup eller mørk sirup
-2 egg
-500 g havremel og ekstra til utbaking
-1 ts bakepulver
-4 ts nellik
-4 ts kanel
-3 ts ingefær
-3 ts kardemomme
-4 ts pepper
-1 ts muskatnøtt
-6 espressoshot

1. Start med å smelte smøret på lav temperatur i en stor gryte, gjerne en jerngryte. Når smøret er smeltet tilsetter du sukker og sirup. Rør rundt til sukkeret er helt oppløst.

2. Bland krydderet ? nellik, kanel, ingefær, kardemomme, pepper og muskatnøtt. Rør det inn i smørblandingen. Trekk gryten av varmen og avkjøl blandingen litt før du rører inn egg og espresso.

3. Vei opp melet og bland inn bakepulveret. Rør det tørre inn i det våte litt etter litt. Dette kan gjøres rett i gryta eller i en kjøkkenmaskin. Jeg synes det er best å lage deigen i gryta. Deigen skal være litt løs, og den trenger litt tid på å sette seg ordentlig.

4. Sett lokk på gryta eller pakk inn deigen i plastfolie. Sett deigen kaldt i et par timer, helst over natten.

5. Strø litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen. Stikk ut ønskede pepperkakeformer og stek pepperkakene midt i ovnen på 180 grader i cirka 7-9 minutter, avhengig av størrelse og tykkelse. Det lønner seg å steke store og små pepperkaker hver for seg.

O0A3392-920x613

O0A3404-920x613

Brygg er et magasin som omhandler kaffe og de har nylig lansert en bryggeguide og sin egen kaffe. Man kan forhåndsbestille den 5. utgaven (som blir på engelsk) i nettbutikken nå. Hva med å gi bort et gaveabonnement til en du er glad i til jul?

9 Kommentarer

  1. Pingback: Julebrunch - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.