Den aller beste julekaken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne klassiske julekaken med tørket frukt og nøtter dynket i alkohol har overraskende lang holdbarhetstid og blir bare bedre og bedre etterhvert som den får “satt seg”. Bak den allerede nå og ta den frem til jul. Det går selvfølgelig også an å spise den med en gang den er bakt, så lenge den får avkjølt seg helt først.

Ikke la deg skremme av den lange ingredienslisten. Du kan bruke de nøttene og den tørkede frukten du selv ønsker eller finner i skapet, så lenge det er samme mengde. Kaken tar to dager å lage, siden nøttene og den tørkede frukten skal stå og trekke i alkohol et døgn.

Jeg har bakt denne kaken på oppdrag for godt.no, og den er ikke glutenfri. Det burde ikke være noe problem å bytte ut hvetemelet med glutenfri lys melblanding, men jeg har ikke testet dette!

Ingredienser:
-150 g rosiner eller korinter
-100 g aprikos
-50 g pistasjnøtter
-150 g mandler
-125 g kirsebær (gjerne fra lake)
-150 g tranebær
-1 dl brun rom
-200 g smør
-200 g brunt sukker
-3 store egg
-1 ts vaniljepulver
-1 ts nellik
-1 ts muskat
-2 ts kanel
-1 ts bakepulver
-250 g mel
-1 økologisk appelsin (kun skallet!)
-1 økologisk sitron (kun skallet!)
-1 dl konjakk
-melis (til pynt)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fremgangsmåte:
1. Start med å kutte tørket aprikos i terninger og grovhakk nøttene. Jeg har brukt kirsebær i lake for å få litt forskjellig konsistens i kaken, men du kan bytte disse ut med vanlig tørket frukt. Ha nøttene og frukten i en bolle og hell på 1 dl brun rom. Du kan også bruke konjakk eller annen type mørk sprit. La dette stå i et døgn og trekke.

2. Pisk mykt smør og sukker luftig, og ha i ett og ett egg av gangen. Tilsett mel, krydder og bakepulver og bland godt sammen. Vend til slutt inn frukt- og nøtteblandingen.

3. Kle en liten springform (20 cm diameter) med bakepapir i bunn. Smør kantene med smør eller olje. Ha deigen over i formen og jevn den ut på toppen. Stekes ved 150 grader i 1 time og 45 minutter. Dekk til kaken med bakepapir den siste timen så den ikke blir så brun på toppen.

4. Dynk kaken i konjakk mens den fortsatt er varm. Du kan også bruke brun rom eller for eksempel amaretto som smaker som marsipan. La kaken avkjøles helt i formen før du tar den ut.

5. Oppbevar kaken i en lufttett boks eller plastikk, og den holder seg i månedsvis. Du kan dynke kaken i alkohol flere ganger. Jeg serverer julefruktkake med litt melisdryss på toppen, men du kan også pynte den med skoldede mandler.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

unnamed

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.