Perfekt ribbe og en smart stekeovn

Produktomtale, sponset produkt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
La meg bare være helt klar, dette innlegget handler om hvordan man enkelt og greit lager perfekt ribbe. Men det er også en produktomtale av en stekeovn jeg har fått sponset. I år har jeg nemlig blitt testpilot for Bosch, noe som innebærer at jeg får teste forskjellige hvitevarer. Jeg har tidligere skrevet om det smarte kjøleskapet mitt, og nå i disse juletider er det jaggu på tide å skrive litt om den nye stekeovnen min også. For det er ikke noen hvilken som helst stekeovn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hils på Bosch serie 8 med mikrobølger og damp! Denne ovnen er så kul at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne. Ovnen har mikrobølger! Jeg hadde trodd at det var en av de funksjonene jeg kom til å bruke minst, men der tok jeg feil. Etter at jeg fikk gigantisk fryser har jeg begynt å fryse ned middagsrester, og da er det bare å slenge dem i stekeovnen, slå på mikrobølgefunksjonen og så er maten klar på et par minutter. Som i en helt vanlig mikrobølgeovn altså, bare at den er inni ovnen. Man kan også bruke mikrobølger i kombinasjon med vanlig varme for å steke ting raskere når man skulle trenge det, eller mikro i kombinajsjon med damp. Og ja, damp! Jeg har aldri hatt dampovn før. For en drøm det er å tilberede kjøtt i dampovn. Det kommer jeg til senere, for det er slik man får den perfekte ribba. Stekeovnen har også en innebygget termometersensor som gir deg perfekt bakst og kjøtt/fisk. Man kan rett og slett sette inn en kake, stille inn hvor høy den er og så gjør ovnen resten. Den finner ut av temperatur og steketid. Samme med kjøtt og fisk. Den har også et eget gjærdeigheveprogram, så her skal det definitivt bakes mer fremover. Det eneste som ikke er så praktisk med en ovn som gjør jobben av seg selv er jo å skrive oppskriften til dere etterpå. Sist, men ikke minst er denne ovnen selvrensende. Den varmer seg opp til 500 grader så alt fett og søl blir til aske. Når renseprogrammet er ferdig er det bare å tørke ut asken i bunn og stekeovnen er like blank og fin som da den var ny!

Stekeovnen har fått utmerkselsen ”Årets hvitevare 2015/2016” under fagbladet Elektronikkbransjens årlige prisutdeling, og det skjønner jeg godt. Smart ovn har definitivt gjort matlagingen mye enlere og morsomere, men det koster. 29990,- for å være presis. Les mer om den her.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er ikke bare ribbe som blir bra i dampovn. Smalahove kan man også dampe! Men mer om det senere. Her ser dere forresten teleskopskinnene, som gjør at du kan trekke ut hele stekebrettet før du løfter det opp. Veldig praktisk når man har stekeovnen under benken og ikke over (som jeg absolutt anbefaler å ha om man kan)!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Men så til ribba. Jeg har laget et par ribber denne sesongen. Den jeg laget med dampprogram ble overlegent best. Så har du dampovn anbefaler jeg å følge denne fremgangsmåten når du steker juleribba.

Ribbe i dampovn:
-Tynnribbe (mengde etter behov)
-Rikelig fint salt
-Grovt salt
-Nykvernet pepper

1. Krydre helst ribba en dag eller to før du skal steke den. Skjær ruter eller striper helt gjennom svoren. Jeg foretrekker striper som når danskene lager flæskesteg, men det er såklart opp til hver enkelt. Gni ribba inn med rikelig fint salt og nykvernet pepper. Pakk den inn og la den ligge i kjøleskapet frem til du skal tilberede den.

2. Dagen du skal spise ribba tar legger du den i en ildfast form med svoren opp. I denne oppskriften er det ikke noe snuing involvert. Pass på at ribba ligger ganske rett, legg gjerne en tallerken opp ned under kjøttet slik at fettet renner av. Ha på litt ekstra grovt salt og nykvernet pepper på toppen, og stikk noen laurbærblader inn mellom svoren. Dette gir svoren og kjøttet en enda bedre smak.

3. Sett ribba inn i ovnen og skru på dampfunksjon 100 grader i 2-2,5 time. Pass på å fylle vann underveis om tanken ikke er stor nok til å produsere damp over så lang tid.

4. Skru på vanlig over- og undervarme 180 grader i 30-45 minutter, eller til kjernetemperaturen er rundt 70 grader og svoren er sprø. Pass på mot slutten så du ikke får svidde partier. La ribba hvile minst en halvtime før du skjærer i den. Nyt din glade og sprø gris!

God jul!

27 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.