Ribberester med asiatisk tilbehør

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ribbe trenger ikke nødvendigvis å serveres med klassisk tilbehør som potet, medisterkake og surkål. Hva med å lage asiatisk tilbehør til ribba? Et mye lettere alternativ. Bruk gjerne ribberestene du har igjen fra jula.

Hopp til steg to om du har ribberester til overs.

Oppskriften er beregnet til 4 personer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser
Ribbe:
-1 kg ribbe
-6 laurbærblader
-salt og pepper
-1 dl vann

Syltet rødløk:
-2 rødløk
-1/2 dl eddik
-1 dl agavesirup
-1 1/2 dl vann
-1 rød eller grønn chili
-1 knoll ingefær (golfballstørrelse)
-1 klype salt og pepper

Agurksalat:
-1 agurk
-1 fennikel
-1 dl riseddik
-1 bunt koriander
-1 ss svarte sesamfrø

-Soppstuing:
-200 g shiitakesopp
-1 aubergin
-2 hvitløksfedd
-1 bunt vårløk
-1/2 dl soyasaus
-1 ss sesamolje
-1 grønn chili
-2 ss nøytral olje

1. Ribbe: Bruk et fint stykke ribbe, gjerne tynnribbe. Skjær tynne striper eller ruter helt gjennon svoren. Ha på rikelig med salt og pepper på begge sider, og pakk den inn i folie. Oppbevares kaldt. Krydre gjerne ribba to dager i forveien. Legg kjøttet med svoren ned i en ildfast form og hell på 1 dl vann. Settes inn på 150 grader. Bruk vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Bruk gjerne et steketermometer! Etter ca halvannen time, eller når steketermometeret viser 65 grader tar du ut kjøttet, snur det og putter noen laurbærblader innimellom svoren. Ha gjerne litt mer salt og pepper på svoren. Skru opp temperaturen til 180 grader og sett kjøttet tilbake inn i ovnen i en halvtime. Kjernetemperatur skal være 75-80 grader. Er ikke svoren sprø da kan du skru på grillelementet og skru opp temperaturen for å poppe svoren i et par minutter. La kjøttet hvile minst en halvtime før du kutter det opp i skiver.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2. Syltet løk: Kok opp eddik, agavesirup og vann. Vask chili og ingefæren godt og kutt dette i skiver. Ha det over i syltelaken sammen med litt salt og pepper. Kutt rødløken i to og så i tynne skiver. Legg løken over på et sterilisert glass. Dette gjør du ved å enten koke glasset og lokket i vann i et par minutter, eller varme det i ovnen på 200 grader i noen minutter. Hell syltelaken over rødløken og sett på lokket. Sett glasset på hodet og la det avkjøle seg før du setter hele glasset kaldt. Syltet løk holder seg i flere uker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Agurksalat: Kutt tynne skiver av agurk og fennikel, gjerne på en mandolin eller et egnet rivjern. Finhakk koriander og bland salaten sammen med riseddik og svarte sesamfrø.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA4. Soppstuing: Kutt aubergin i terninger. Ha på rikelig med salt og la det renne av seg i et dørslag. Tørk over med tørkepapir. Del soppen i to. Finhakk hvitløk, chili og vårløk. Varm opp litt nøytral olje i en stor stekepanne og fres hvitløk, chili og vårløk til det er mykt og blankt. Tilsett auberginterningene og soppen og la det steke til alt er mykt. Et par minutter. Tilsett så soyasaus og sesamolje og la det koke inn. Topp stuingen med litt fersk vårløk.

Bruk champignon eller aromasopp om du ikke får tak i shiitakesopp.

5. Server ribberester, kald eller varm, med syltet rødløk, frisk agurksalat og asiatiskinspirert soppstuing. Topp gjerne med litt frisk koriander.

Oppskriften er publisert på godt.no!

TIPS! Andre retter du kan lage med rester fra julematen:
Dansk flæskestegssandwich
Pinnekjøttgryte
Pinnekjøttwraps

1 Kommentar

  1. Pingback: Julebrunch - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.