Nýr Panna Cotta

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er ikke så lenge siden jeg la ut oppskrift på melkefri panna cotta laget av kokosmelk. Siden det har jeg vært på gårdsbesøk på Grøndalen gård, og da fikk jeg med meg massevis av Nýr, ferskmelk og råmelk. Noe måtte lages av det. Så jeg inviterte en venn jeg ikke har hengt med på 8 år (!) til Nýr-workshop en kveld.

Vi tok utgangspunkt i oppskriften fra Nýr-appen, men brukte ferskmelk i steden for fløte, og tilsatte litt revet sitronskall i tillegg. Nýr er en mager og syrlig økologisk ferskost som gir et mye friskere og resultat enn å bruke kun fløte. Vennen min hadde noen selvplukkede multer i frysern og laget en multecoulis til å toppe panna cottaen med. Har du ikke multer kan du bruke noe annet digg, for eksempel mango, pasjonsfrukt eller bringebær.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nýr Panna Cotta
4 porsjoner – ca 30 min + avkjøling 12 timer
-1 dl helmelk eller fløte
-4 dl Nýr
-1 dl rårørsukker
-1 ts vaniljepulver/1 stk vaniljestang
-1 økologisk sitron
-2 pl genatin

1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem ut vannet når platene er helt myke.

2. Varm opp melk/fløte og sukker til rett under kokepunktet. Rør ut sukkeret godt. Ha i vaniljepulver eller frø fra én vaniljestang. Trekk av varmen og la det avkjøles litt før du rører inn Nýr og gelatinen.

3. Rasp skallet fra én økologisk sitron og rør inn i blandingen. Hell over i passende dessertformer, gjerne noen små syltetøyglass med lokk. Må avkjøles et par timer, og gjerne natten over for å stivne.

4. Coulis lages enkelt ved å koke opp multer eller andre valgfrie bæt eller frukt med sukker. Mengden tok vi litt på slump. Men omtrent dobbelt så mye bær som sukker. La det koke en stund, til bærene slipper væske og blir til mos. Sil gjennom en finmasket sil. Bruk gjerne en øse til å presse væsken gjennom silen. Hell coulis på panna cottaen når den har satt seg et par timer i kjøleskap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVi laget fire/femdobbel porsjon og hadde panna cotta i dagesvis, sååå godt og friskt. Spiste det både som frokost, lunsj og dessert. Hehe.

Les mer om mitt besøk på gården som produserer Nýr her. Du får kjøpt Nýr på utvalgte Coop og Meny-butikker, men be kjøpmannen din om å ta det inn om du ikke finner det. Spesialbutikker i Oslo som Machmanns, gutta på Haugen og Tøyen kolonial fører det også.

_AVE2358
Foto: Anne Valeur

En av kalvene som snart skal produsere melk til Nýr-produksjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.