Hjemmelaget burger er best!

bluecheese-copy

Foto: Anne Valeur

Er det bare meg, eller har alle burgerstedene i Oslo blitt dårligere i det siste? Jeg ELSKER søndagsburgere, men i det siste har jeg blitt skuffa hver gang. Så da får man bare lage den selv da. Denne oppskriften skrev jeg for Castello for en stund tilbake, da de lanserte skivet blåmuggost. Men den er like aktuell nå som det straks er søndag, eller hva? Min favoritt er med blåmuggost og karamellisert løk.

Burgerbrødoppskriften er så bra! Myke, luftige og saftige briocheaktige brød som det faktisk går an å spise uten å bruke kniv og gaffel. Tips: de kan fryses ned så du alltid har digg burgerbrød tilgjengelig!

Oppskriften gir 10 store eller 15 medium burgerbrød og 4 hamburgere

Burgerbrød:
-2,5 dl helmelk
-1,5 dl vann
-60 g smør
-1 pakke tørrgjær
-800 g hvetemel
-2 ss sukker
-1 1/2 ts salt
-1 egg

Til pensling og topping:
-1 egg
-sesamfrø

Fremgangsmåte burgerbrød:
1. Varm melk, vann og smør over medium varme, pass på at det ikke svir seg. Når du ser at det så vidt begynner å putre er det klart. Det skal ikke koke, men være varmere enn fingervarmt.

2. Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett egget. Rør sammen med eltekroken. Tilsett det våte litt etter litt og la det elte på lav hastighet i 8 minutter.

3. Dekk til bollen med plast og sett den på et lunt sted i ca. 30 minutter. Deigen skal heves til dobbel størrelse.

4. Slå ut deigen på en ren benk og del deigen i 10-15 emner. Deigen skal være myk og smidig og ikke klissete. Rull boller og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Kle bakepapiret med plast og la det etterheve i 15 minutt. Pensle med et lettpisket egg og dryss sesamfrø over. Stekes i 10-15 minutter midt i ovnen på 200 grader varmluft. Avkjøles på rist.

Burger og tilbehør:
-800 g kjøttdeig
-1/2 ts salt
-1/2 ts pepper
-1 egg
-1 rødløk
-1 ss smør
-1 ss olje
-2 ss brunt sukker
-1/2 dl balsamicoeddik
-4 skiver blåmuggost
-1 hjertesalathode
-olje til steking

Fremgangsmåte burger og tilbehør:
Aller best blir burgeren om du kverner din egen kjøttdeig, men vanlig kjøttdeig av god kvalitet kan såklart brukes!

1. Kna sammen kjøttdeig, egg, salt og pepper. Form fire burgere og sett dem kaldt i minst en time.

2. Lag så karamellisert løk. Del løken i to og kutt i tynne strimler. Varm smør og olje i en stekepanne og surr til løken er myk og blank, og begynner å bli brun. Tilsett sukker og balsamicoeddik og surr over middels temperatur til all væsken er kokt inn.

3. Stek burgerne i litt olje i en varm stekepanne, et par minutter på hver side. Legg på osteskivene når du har snudd burgerne og la det smelte.

4. Dander burgeren med hjertesalatblader i bunn. Legg på nystekt burger med smeltet ost og topp med karamellisert rødløk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.