Vestafrikansk peanøttsuppe – med ny vri

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Da jeg først publiserte denne oppskriften tok det helt av. Venner og ukjente skrev og snappet fra da de lagde retten. Utrolig gøy! Nå er sesongen for gryteretter og varmende, mettende mat her igjen. Så da tenkte jeg å dele det som kanskje er bloggens mest leste oppskrift igjen – men med en ny vri. Jeg tåler nemlig ikke for mye peanøtter, så denne gangen laget jeg den med cashewnøtter. Det ble minst like godt! Jeg tipper man kan lage den med mandler og andre nøtter også.

Peanøttsuppe, eller “groundnut stew” som det er mer kjent som, har sin opprinnelse i Vest-Afrika. Det er store variasjoner fra region til region, men felles for dem er en tomatisert suppe med peanøtter og en form for stivelse, enten det er søtpotet, ris eller korn. Suppen er billig å tilberede og metter skikkelig. Dette er en vegetarisk variant, men det er også vanlig å ha kylling i.

Bildene er fra originaloppskriften, så det er noen peanøtter på toppen der.

4 porsjoner – ca. 45 minutter

Ingredienser:
-2 rødløk
-4 hvitløksfedd
-2 røde chili
-2 ss fersk ingefær
-2 ss olje
-1 ts kanel
-1 ts paprikapulver
-5 ss cashewsmør
-2 ss tomatpuré
-1 stor søtpotet
-1 boks hermetiske tomater
-1 boks kokosmelk
-5 dl vann eller grønnsakskraft
-100 g spinat
-1 lime eller 1/2 sitron
-salt og pepper, smak til!
-Ristede cashewnøtter til topping
-Koriander til topping
-Serveres med kokt ris

1. Finhakk rødløk, chili, hvitløk og ingefær. Varm opp litt olje i en stor gryte. Surr ingrediensene i ca. 5 minutter, eller til det har blitt mykt og blankt, og begynner å lukte godt. Tilsett kanel, paprika og cashewsmøret. Rør det godt sammen.

2. Skrell søtpoteten og del den i små terninger. Ha søtpoteten over i gryta sammen med tomatpuré og rør rundt i ca. 5 minutter, eller til søtpoteten får litt stekeskorpe. Tilsett så en boks hermetiske tomater, kokosmelk og vann eller grønnsakskraft.

3. Gi suppen et oppkok under lokk før du skrur ned temperaturen så det bare småputrer uten lokk. La suppen putre i 20-25 minutter, til søtpoteten er helt gjennomkokt. Ønsker du en ekstra tykk suppe kan du mose noen av søtpotetbitene med en potetstapper, eller kjøre en stavmikser et par ganger i suppen.

4. Smak til med salt, pepper og lime- eller sitronsaft. Helt mot slutten tilsetter du spinaten. Skru av varmen og rør inn.

5. Server gjerne med ris. Toppes med ristede nøtter og koriander.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Originaloppskriften er også publisert på godt.no!

8 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.