Keema matar – pakistansk middag fra Smak

ertekjottdeig

Foto: Anne Valeur

I dag har Godt.no delt flere av oppskriften fra den siste kokeboken jeg har jobbet med, Smak. Det er jo veldig stas! Boken er laget for Kirkens bymisjon, og inneholder oppskrifter og historier fra Afghanistan, Pakistan, Etiopia, Polen, Romania, Thailand og Syria. Du kan lese mer om bokprosjektet her.

Min jobb har vært å samle inn oppskrifter fra forskjellige bidragsytere, teste og redigere dem for det norske markedet og så lage dem i studio til foto. Det har vært litt av en prosess, og på veien har jeg møtt veldig mange bra folk. Blant annet indiske Niru Kumra har vært vår bidragsyter med pakistanske retter. Faren hennes er født i Peshawar i 1944, som nå tilhører Pakistan. Niru er gründer og driver et lite matimperie med indiske matprodukter, og har god peiling på både indisk og pakistansk mat. Les mer om det, og få mer indisk matinspirasjon på hjemmesiden hennes.

Men nå er det Pakistansk middag det handler om. En av favorittene fra boka var denne enkle retten med kjøttdeig, erter og masse krydder. Veldig kjapp hverdagsmat! Niru sier at kjøttdeigen også passer som fyll i Naan-brød.

Keema matar:
4 porsjoner
-400 g kjøttdeig
-80 g erter, frosne eller hermetiske
-1 løk
-2 hvitløksfedd
-2 ss revet ingefær
-200 g tomat
-1/2 ts korianderfrø
-1 grønn chili
-2 ss olje
-1 ts spisskummen
-1 ts gurkemeie
-1/2 ts malt muskat
-1 ts salt
-1 ts chilipulver

Topping:
-1 ts garam masala
-2 ss finhakket koriander
-litt frisk sitronsaft

Fremgangsmåte:
1. Hakk løk i terninger, riv hvitløk og ingefær, knus tomater, mal korianderfrø, finsnitt chili.
2. Fres kjøttdeigen i en tørr panne, bruk en gaffel/sleiv til å røre med slik at kjøttdeigen blir grovkornet og gjennomstekt.
3. Varm olje, ha i spisskummen og løk. Stek løken til den er gyllen og tilsett revet hvitløk, tomater og krydderet. Kok i 2–4 minutter til oljen flyter opp. Tilsett frosne eller hermetiske erter og kok videre i 5 minutter.
4. Ha i kjøttdeig, bland godt og avslutt med garam masala, finhakket koriander og sitronsaft på toppen.
5. Serveres med ris og naan-brød.

Oppskriften på Nirus Naan finner du i boken Smak! På Godt.no finner du oppskriften på thailandsk glassnudelsalat, polsk surdeigssuppe med pølser og afghansk naan-brød.

Håper så at Smak havner under mange juletrær i år. Alle inntektene går til Kirkens bymisjons arbeid! Her er en direktelink, men den kan også kjøpes i alle bokhandlere.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.