Pinnekjøtt

pinnekjøtt
Pinnekjøtt på julaften har vært tradisjon så lenge jeg kan huske, og det har vært strengt forbudt å spise det før selve julekvelden. I år derimot skal jeg feire jul i Marrakesh, så da var det helt innafor å jukse litt med pinnekjøtt-julebord tidlig i desember.

Jeg liker egentlig best pinnene, det er jo tross alt pinnekjøtt. Og det må være urøkt. I år beregnet jeg 3,5 kg til 8 mennesker, og det var alt for mye. Ikke at det gjør noe med pinnekjøttrester akkurat. I fjor laget jeg pinnekjøtt med potetene i bunn, i steden for pinner. I år gjorde jeg genistreken å dampe pinnekjøttet ute på verandaen. Da blir man ikke så «mett» av pinnekjøttlukta inne. Jeg synes det er best når det får stå 3-4 timer på lav temperatur. Jeg starter med å dampe i vann, før jeg etterfyller litt underveis med en god juleøl.

Men de fleste har vel sin egen metode eller tradisjon, så dette er egentlig bare en oppskrift på kålrabistappe. Jeg foretrekker små faste poteter fremfor mandelpotet, og i år kjøpte jeg mini-vossakorv i steden for den store. Persille bruker jeg egentlig ikke, men altså, dette er så brun mat. Kompenserer med å servere det på rosa tallerkner hvertfall.

Oppskriften er beregnet for 8 personer

Pinnekjøtt med tilbehør:
-2,5-3 kg pinnekjøtt
-1/2 liter juleøl
-2,5 kg kålrabi
-150 g smør
-3 ss grov sennep
-1-2 ts nykvernet pepper
-3 dl (laktosefri) kremfløte
-Litt salt, eventuelt sjy fra pinnekjøttgryta
-1,5 kg små, faste poteter
-16 mini-vossakorv

Fremgangsmåte:
Kvelden før du skal spise pinnekjøtt legger du det i vann. Har aldri opplevd at pinnekjøtt trenger mer enn 12 timer utvanning, men dette kan selvsagt variere litt. Hell av vannet rett før tilberedning.

1. Jeg anbefaler å starte med pinnekjøttet 4-5 timer før du planlegger å spise. Da blir det mørt og stressfritt. Legg pinner (eventuelt poteter) i bunn av en stor gryte og fyll på vann så det nesten dekker pinnene. Legg et lag med pinne-pinnekjøttet i bunn, og fortsett med kotelettstykkene.

2. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen til lav-medium. Etterfyll med litt juleøl ca hver halvtime. Til sammen 1/2 liter øl. La gryta stå 3-4 timer.

3. Mens pinnekjøttet damper lager du kålrabistappa. Start med å dele dem i to og skjær bort skallet. Del i mindre biter og kok til de er møre. Hell av vannet og tilsett smør i terninger, sennep, pepper og kremfløte. Bruk enten en klassisk potetstapper eller en stavmikser for å jevne det.

4. Nå kan du enten salte stappa med vanlig salt, eller vente til pinnekjøttet er klart og bruke litt av øl-sjyen som salt.

5. Dampkok potetene, da blir de aller best. Dampetid avhenger av størrelsen på potetene.

6. Når pinnekjøttet er ferdigdampet liker jeg å gi det en kjapp tur under grillelementet på full guffe sammen med pølsene.

7. Sjyen som ligger i bunn av gryta er perfekt til å øse over kjøttet til slutt.

pinnekjøtt
Årets julebord. Her går det i hvitt, rosa og grønt – som vanlig.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.