Perfekt pinnekjøtt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I helgen var jeg på Bondens marked på Valkyrie plass. Der luktet det så godt, så jul. Det viste seg å være lukten av nydampet pinnekjøtt. Så det bestemte jeg meg straks for å kjøpe og lage som søndagsmiddag. Pinnekjøttet så utrolig bra ut, en kombinasjon av skikkelig kjøttfulle kotelettstykker og pinner med med mye kjøtt på. Pinnekjøttet er laget av lykkelige, frittgående Hidralam som beiter ved havet. Produsenten heter Hitterø, og ja, de har nettbutikk. Jeg vet hvor jeg skal bestille årets julemiddag fra for å si det sånn.

Men nå kommer jeg til saken. De fleste vet jo hvordan man lager pinnekjøtt. Det er jo noe av det enkleste i verden. Mitt lille tips er å bytte ut pinnene med poteter, så man får en slags potetrist i bunn. Du kan jo selv tenke deg hvor digg poteter som ligger under salt og fett kjøtt blir? De ligger der og bader i deilig pinnekjøttvann og blir både møre og salte. I tillegg sparer du jo oppvasken av en gryte.

Husk å vanne ut pinnekjøttet en dag i forveien. 10-12 timer er bra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Biodynamiske trollpoteter. Vask godt! Velg en type potet som er kokefast og ikke melen, så den holder seg godt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bare legg nyvaskede (uskrellede!) poteter i bunnen av pinnekjøttgryta som dette. Legg pinnekjøttet over. Begynn med de største stykkene i bunn, pinner på toppen. Hell på en skvett vann, jeg helte på 5 dl i min fulle firelitersgryte. Sett på lokk, kok opp, skru ned temperaturen til lav og la det dampe i vei i 2-3 timer. Pass på så ikke all væsken fordamper.

Pinnekjøttet ble helt perfekt, akkurat passe salt (12 timer utvanning) og akkurat passe mørt. Til pinnekjøttet spiste vi kålrabistappe med søtpotet, masse rørossmør, sennep og litt av kokekraften i. Pølse droppet vi, for da blir man så fort mett.

Velg pinnekjøtt av god kvalitet. Pinnekjøtt av Hidralam fra Hitterø koster 299,- per kilo, og det synes jeg godt kvalitetskjøtt skal koste. Det ligger mye arbeid bak et slikt kvalitetsprodukt. Til info er ikke dette et sponset innlegg, kun en oppfordring om å velge et bra produkt.

Siste oppfordring – spis masse pinnekjøtt!

7 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.