Blåskjell og safran

Inneholder sponset produkt / Le Creuset

blåskjell safran

Dette er det jeg liker å kalle luksuriøs hverdagsmat, eller enkel festmat. Blåskjell er noe av det enkleste og raskeste du kan lage. Med litt safran i sausen blir det gult og godt! Safran er dyrt, men det skal ekstremt lite til for å gi god smak og mye farge. Man spiser jo gjerne brød eller fries til blåskjell for å få noe sprøtt og salt til de myke skjellene, men hvorfor ikke toppe dem med fritert kapers heller? Jeg lover, det er så godt!

Denne oppskriften har jeg utviklet for Lerøy.

Oppskriften er for to

Ingredienser:
-1 kg blåskjell
-2 ss olivenolje
-1 stor sjalottløk
-2 hvitløksfedd
-1/4 g safran
-1/2 ts salt
-1/2 ts nykvernet pepper
-2 dl tørr hvitvin
-1 1/2 dl kremfløte
-1 håndfull dill
-1 ss smør

Friterte kapers:
-1 dl nøytral olje (solsikke, raps)
-50 g kapers

Fremgangsmåte:
1. Start med å lage de friterte kapersene, da dette tar litt tid. Varm 1 dl nøytral olje i en liten kjele til det såvidt bobler. Hell av laken fra kapersen og klapp dem tørre med litt kjøkkenpapir. Ha det oppi den varme oljen. Rør rundt av og til med en tresleiv (obs, ikke plastikk/silikon!). Når kapersen “åpner” seg som en blomst er de klare. Dette tar ca 10-15 minutter. La kapersen renne av seg på kjøkkenpapir. Fritert kapers som ikke brukes med en gang kan oppbevares to-tre uker i en tett boks i kjøleskapet.

2. Skyll alle blåskjellene godt under rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell, og skjell som ikke lukker seg under rennende vann eller hvis du knipser på dem. Det går helt fint om skjellene har et par millimeter åpning, men de som er helt åpne må kastes.

3. Varm olivenolje over medium varme i en stor gryte, gjerne bruk en jerngryte. Finhakk sjalottløk og hvitløk og surr dette i oljen til det er mykt og blankt. Knus safrantrådene mellom fingrene og tilsett sammen med løken.

4. Tilsett litt salt og nykvernet pepper nå, før du legger de vaskede blåskjellene forsiktig oppi gryta. Hell over hvitvin og kremfløte. Sett på lokket og la det dampe til blåskjellene åpner seg. Dette tar ca 5 minutter.

5. Finhakk dill og ha halvparten oppi gryta sammen med blåskjellene. Nå kan du enten tilsette smør og røre dette ut i kraften og servere, eller du kan plukke ut alle blåskjellene for å jevne kraften med en stavmikser først. Dette vil gjøre kraften skummete og fin.

6. Server blåskjellene med rikelig kraft over, og dryss litt dill over. Topp med litt friterte kapers.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.