Bacalao

bacalao

Plutselig ble det helt høst her i Oslo, og selv om jeg gjerne skulle hatt mer sommer og sol synes jeg det er helt greit at grytematsesongen er i gang. Ingenting er som en sensommer/tidlig høst-middag med rødvin og bacalao på verandaen i solnedgangen.

Denne middagen ble til fordi jeg har en hel kasse selvplukkede nypoteter stående på kjøkkenbenken. Innså plutselig at jeg ikke har noen oppskrift på noe av det beste jeg vet, nemlig klassisk bacalao, så her kommer den.

bacalao

Oppskriften gir to rause porsjoner

Klassisk bacalao:
-400 g utvannet klippfisk
-1 dl god olivenolje
-1 stor gul løk
-1-2 rød chili
-4 hvitløksfedd
-1 ts paprikapulver
-1 ss tomatpuré
-1-2 ts sukker
-1 boks hermetiske tomater
-1 dl vann
-2 laurbærblad
-400 g kokefast potet
-salt og pepper, smak til
-fersk basilikum til topping
-chiliflak til topping

Fremgangsmåte:
1. Start med å legge legge klippfisken i vann kvelden før du skal lage bacalao. La det stå i romtemperatur, og bytt gjerne vann et par ganger. Eventuelt kan du bruke ferdig utvannet klippfisk klar til bruk.

2. Finn frem en stor gryte og varm oljen til medium temperatur. Det skal være mye olje i en bacalao, bare sier det.

3. Kutt løk i strimler, og grovhakk chili og hvitløk. Surr dette sammen med paprikapulver i oljen til det er mykt og blankt, men pass på så det ikke svir seg.

4. Tilsett tomatpuré, sukker og hermetiske tomater. Vask ut tomatboksen med en skvett vann og ha det oppi gryta sammen med laurbærblad. Bland godt sammen.

5. Del poteter i skiver og den utvannede klippfisken i passelige porsjonsbiter, legg det nedi gryta. Pass på så fisken og potetene er dekket av tomatblandingen.

6. La det stå og småputre under lokk i 50-60 minutter, før du smaker til med salt og pepper. Serveres rykende varm med frisk basilikum på toppen og noe godt i glasset, for eksempel Cornelissen Contadino 2016 – en lett og leken naturvin fra Sicilia.

P.S. for de som liker det ekstra hot kan man drysse litt tørkede chiliflak på toppen!

bacalao

bacalao

Det er forresten tilbud på favorittgryta i den fineste fargen her (adlink)!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.