Finnbiff og grov potetmos

finnbiff

Er sommeren offisielt over nå? Det er hvertfall kaldt og surt nok til at jeg bare vil ha gryteretter for tida. Finnbiff er en evig klassiker og favoritt hos meg, så nå er det jaggu på tide at jeg deler min aller beste oppskrift her på bloggen.

Finnbiff er så godt at det funker som festmat, men likevel raskt og enkelt nok til at det kan være hverdagsmiddag. Hemmeligheten bak min finnbiff er å bruke prim eller brunost i gryta. Vanligvis koker jeg poteten i gryta sammen med resten, men denne gangen laget jeg en grov potetmos ved siden av. Det skal jeg nok fortsette med fremover. Det er ikke så bra soppår i år, så hvis du ikke får tak i kantarell kan du bruke annen sopp.

Finnbiff:
-200 g sideflesk eller skogsbacon
-1-2 ss smør
-2 store sjalottløk
-4-5 gulrøtter
-1 kvast frisk timian
-1 kvast frisk rosmarin
-2 laurbærblader
-3 dl mørk øl
-3 dl crème fraîche
-2 ss prim eller litt raspet brunost
-1 ss dijonsennep
-400 g reinskav
-1 klype salt og pepper
-400 g kantarell eller annen sopp
-Rørte tyttebær til topping

Grov potetmos:
-500 g røde poteter
-2 ss smør
-2 hvitløksfedd
-2 ss finhakket timian
-1 god klype salt og pepper

Fremgangsmåte:

Tin reinskavet i kjøleskapet god tid før du skal lage maten. Sil av smeltevannet.

1. Finn frem en stor tykkbunnet gryte. Del sideflesk eller bacon i terninger og surr det i gryta sammen med litt smør. Finhakk sjalottløk, og del gulrøttene i små biter. Surr dette i fettet.

2. Lag en urtekvast ved å surre hyssing rundt en kvast timian og rosmarin. Putt gjerne laurbærbladene inni kvasten også. Legg det oppi gryta og hell på mørk øl, crème fraîche, prim eller brunost og dijonsennep. Bland godt sammen.

3. Finn frem en stekepanne, og stek litt og litt reinskav av gangen. Fres det i litt smør, og krydre med salt og pepper. Ha det over i gryta og la det småputre 30-45 minutter etter at alt kjøttet er klart. Rør om av og til.

4. Børst bort jord og rusk fra soppen og del dem i to for å sjekke etter mark. Stek soppen i en varm og tørr panne, og tilsett en liten klatt smør mot slutten av steketiden. Ha gjerne soppen oppi gryta mot slutten. Jeg liker å spare hvertfall noe stekt sopp som jeg bruker som topping.

5. Mens gryta står og putrer lager du potetmosen. Del potetene i mindre biter, behold skallet på. Kok møre i lettsaltet vann. Sil bort vannet og tilsett smør, finhakket hvitløk og timian. Mos potetene med en potetstapper, og juster eventuelt med mer smør om konsistensen er for tørr. Smak til med salt og pepper.

6. Smak til gryta med salt og pepper mot slutten, og juster eventuelt med litt mer øl om du ønsker en mer flytende konsistens. Server med rørte tyttebær og gjerne et godt, mørkt øl til.

finnbiff

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.