Gravlaks med rødbeter og sitrus

gravlaks med rødbet

Det er utrolig enkelt og gøy å lage sin egen gravlaks til jul. Denne varianten med rødbeter og sitrus blir frisk og god på smak, og ser ikke minst veldig flott ut!

Den ferdig gravlaksen kan spises som pålegg, i lefseruller eller som en liten forrett på flatbrød sammen med pepperrotrømme som her.

Oppskriften er utviklet for Lerøy

30 minutter forberedelse, 48 timer tilberedning

Rødbetgravet laks:
-ca 750 g laksefilet med skinn
-1 rødbet
-50 g havsalt
-50 g sukker
-1 sitron (kun skallet)
-1 appelsin (kun skallet)
-1 bunt dill
-2 ss akevit

Pepperrotrømme:
-2 dl seterrømme
-2 ts raspet pepperrot
-1/2 ts salt
-1/2 ts pepper

Tilbehør:
-Flatbrød
-Dill

Fremgangsmåte:
1. Legg laksefileten i en dyp, ildfast form med skinnsiden ned. Fjern eventuelt bein som måtte stikke ut. Tørk av med kjøkkenpapir.

2. Vask rødbeten godt, og riv den på et grovt rivjern. Du trenger ikke skrelle den først. Dette kan være litt grisete, så jeg anbefaler å gjøre det i vasken.

3. Bland den raspede rødbeten sammen med havsalt, sukker, revet sitron- og appelsinskall, hakket dill og en skvett akevit. Akevit kan utelates om ønskelig.

4. Fordel rødbetblandingen utover laksen og klapp det godt inn. Dekk laksen med plastfolie. Det kan være lurt å legge noe tungt, som for eksempel en melkekartong, oppå laksen underveis i gravingen. Sett formen i kjøleskap i minst 48 timer, men gjerne lenger.

5. Etter minst 48 timer tar du ut formen og skraper forsiktig av rødbetblandingen. Du kan gjerne skylle av laksen. Tørk godt etterpå. Nå er laksen ferdig gravet og kan skjæres i tynne skiver.

6. Lag pepperrotrømme ved å blande sammen rømme, pepperrot, salt og pepper. Dander tynne skiver rødbetgravet laks på godt flatbrød sammen med pepperrotrømme og dill.

Oppbevar den ferdig gravede laksen pakket i plastfolie i kjøleskap!

gravlaks med rødbet

1 Kommentar

  1. Pingback: Julebrunch - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.