En oppdatering på gründerhverdagen og mine beste tips

Reklame: Harvest

julie

Foto: Anne Valeur

Nå er det en stund siden jeg har oppdatert dere på gründerhverdagen og hva jeg egentlig driver med for tiden. Sist jeg skrev om dette hadde jeg nettopp startet i fast jobb i et innholdsbyrå og bestemt meg for å legge ned cateringfirmaet mitt. Det er to år siden nå, og siden da har det skjedd en del. Jeg sa opp fast jobb relativt raskt og konkluderte med at gründerhverdagen faktisk er det som passer best for meg. Til tross for lange arbeidsdager, usikre perioder og til tider trang økonomi.

Økonomi har vært avgjørende ved mange viktige avgjørelser som gründer, og det skrev jeg litt om da jeg la ned cateringfirmaet mitt her. Akkurat nå lever jeg stort sett av blogging, men også litt av oppskriftsutvikling for andre og noen sporadiske frilansoppdrag her og der. Som regel har jeg nok oppdrag til at det går bra, men jeg har i det siste tatt noen grep slik at dette gründerlivet skal bli enda litt mer tryggere, også i fremtiden.

Som fast ansatt får man utbetalt lønn ferdigskattet, feriepenger kommer automatisk inn på konto og arbeidsgiver sparer til pensjon for deg. Som selvstendig næringsdrivende er alt dette pluss forsikringer noe du må passe på selv. Pensjon og pensjonsparing er noe jeg nettopp har begynt å tenke på, for man vil jo gjerne ha det litt romsligere når den tid kommer.

Langsiktig sparing i fond er også noe jeg har begynt med i det siste, etter at jeg hadde et møte med Harvest, et relativt nytt fond som gjør det enkelt å komme i gang med sparing. Harvest er et globalt fond som dekker alle relevante markeder. Hver måned blir aksjene som har best forutsetninger for lansiktig avkastning valgt ut av maskiner og smarte algoritmer. Du slipper å ta stilling til om du skal velge et lokalt fond, utenlandsk fond eller andre «spesielle» fond. Perfekt for meg som er førstegangssparer!

Mine beste tips og råd for gründere/frilansere:

  • Regnskapsfører! Med mindre du er proff bør du la noen andre ha kontroll på regnskap, lønnskjøring, årsoppgjør og skatt. Jeg har lært the hard way hvor kjipt det er å ikke ha full kontroll på regnskapet, så en liten shoutout til Gerhard&Sønn som holder kontroll for meg.
  • Start å tenke på pensjonssparing! En fin huskeregel er at man bør sette av tilsvarende sum som sin egen alder om dagen.
  • Langsiktig sparing! Jeg er ikke noen ekspert her, for jeg har nettopp begynt selv. Men har du mulighet til å spare litt i måneden over lang tid i fond kan det gi god avkastning på sikt.

 

Jeg forteller litt mer om Harvest og hvordan det går med sparingen om litt!

1 Kommentar

  1. Pingback: Mine tanker om pensjon og sparing - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.