Grønn julesalat

vegetarisk julesalat

Bare 10 dager igjen til jul, men jeg er allerede ganske lei tradisjonell julemat. Derfor kunne ikke samarbeidet med VegMe kommet på et bedre tidspunkt. VegMe er en serie ferske vegetarprodukter laget av bærekraftig soyaprotein som passer like godt for veganere, vegetarianere og fleksitarianere så vel som kjøttelskere. 

Serien består av boller, deig og pulled marinert som er uten melk, egg og gluten. I tillegg er det majones, aioli og bearnaise – helt fri for melk, egg, konserveringsmidler og sitronsyre.

Jeg er positivt overrasket over alle produktene, spesielt konsistensen og den rike umamismaken gjør at produktene i serien enkelt kan brukes som et alternativ til kjøtt. Da jeg testet pulled marinert tenkte jeg at det det like gjerne kunne vært kylling. Marinaden er passe spicy, og du trenger ikke gjøre noe mer med produktet. Deigen og bollene er ganske nøytrale på smak, så de kan enkelt brukes i forskjellige retter. Bollene er litt mindre kompakt enn kjøttboller. Dette gjør at de kan brukes på mange måter, både i gryter, saus eller som her. I en grønn julesalat. 

Grønn jul

Jeg vet ikke med dere, men i desember ønsker jeg å spise rask, enkel og gjerne vegetarisk mat. Det veier liksom litt opp for de tunge og fete kjøttrettene jeg også har lyst til å spise i løpet av jula. 

Denne oppskriften passer både som en raskt hverdagsrett i julestria, om du får en vegetarianer eller veganer på besøk til julemiddaggen eller om du rett og slett bare vil spise litt mindre kjøtt i jula! 

vegetarisk julesalat

Ingredienser

2 porsjoner – ca 45 minutter

  • 200 g småpoteter
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss lønnesirup
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1/4 sitron
  • 200 g rosenkål, grønn eller lilla
  • Ca 200 g rødkål 
  • 1/2 fennikel
  • 1 rødt eple
  • 50 g pinjejerner
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss nøytal olje
  • 1 pakke VegMe-boller
  • 50 g tørkede tranebær
  • 1 boks VegMe-aioli
  • Topping: dusk fra fennikel (valgfritt)

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme. Del småpotetene i båter og legg dem utover i en ildfast form. Fordel olivenolje, lønnesirup, salt, pepper og sitronsaft over potetene. Stek i 15 minutter. 
  • Del rosenkålen i to. Legg dem sammen med potetene etter at potetene har stekt i 15 minutter. Bland dem sammen med potetbåtene så de også blir dekket av oljeblandingen. Skru på grillelementet og stek videre i 10-15 minutter. Pass på så det ikke blir svidd.
vegetarisk julesalat

  • Kutt rødkål, fennikel og eple i tynne skiver. Det enkleste er å bruke en mandolin, men dette kan også gjøres for hånd. Bland ingrediensene sammen og fordel det utover to skåler. 
  • Rist pinjekjernene i en tørr og varm stekepanne med litt salt. Pass på så det ikke svir seg underveis. Legg pinjekjernene til side.
  • Varm litt nøytral olje i stekepannen og stek VegMe-bollene i 5-7 minutter, eller til de har fått en gyllen stekeskorpe. 
  • Fordel potet- og rosenkål sammen med kålblandingen. Topp med VegMe-boller, ristede pinjekjerner og tørket tranebær. Bruk gjerne fennikeldusken på toppen. Den har både en frisk, fin grønnfarge og smaker veldig godt. 
  • Server med VegMe-aioli på siden. Jeg anbefaler å blande hele salaten godt sammen før den spises! 
vegetarisk julesalat
Lilla rosenkål

Du finner VegMe-produktene i ferskvaredisken på Meny. Her finner du enda mer inspirasjon til hva du kan bruke VegMe-produkter til!

1 Kommentar

  1. Pingback: Julebrunch - Julies Matblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.