Sylskarpe kniver og en enkel galette med rabarbra

Det viktigste kjøkkenredskapet er uten tvil gode, skarpe kniver. Jeg er en person som lett glemmer å slipe kniver, så ofte ligger de der sløve og kjipe i knivskuffen. Så da jeg ble spurt om å teste ut en ny innovativ knivserie fra Fiskars som skal holde seg skarpe lenger enn vanlig måtte jeg selvsagt teste litt.

Fiskars Titanium er en serie superlette og sylskarpe kniver i titan laget på en helt spesiell måte. Den revolusjonerende teknologien LZR_EDGE gjør at bladet holder seg skarpt fire ganger lenger enn vanlige kniver, og øker holdbarheten og levetiden. Faktisk er det 25 års garanti på dem!

Knivene er lette, og mønsteret på skaftet gjør dem gode og ergonomiske å bruke. Skaftet er laget i polyproylen, som er avvisende mot bakterier og gjør det vedlikeholdsfritt og langtidsholdbart. Knivene vil dessuten aldri ruste.

Disse er med andre perfekt for deg som liker lette, skarpe og vedlikeholdsfrie kniver. De kommer i fire modeller – Stor og liten kokkekniv, urtekniv og santoku-kniv. Les mer om knivene her.

Siden jeg hadde nyplukket rabarbra liggende og jeg allerede hadde laget en saftig formkake med rabarbra måtte jeg teste en ny oppskrift. Valget falt på en enkel galette med rabarbra fra boken Dining in av Alison Roman. Det er noe herlig romantisk over en rustikk galette.

Oppskriften på paideigen og fyllet har jeg justert litt på. I oppskriften brukes det en type mandelfyll som vi ikke har i Norge, så jeg byttet det ut med makronfyll som ligner ganske mye. Eventuelt kan man bruke grov marsipan for en litt søtere og raskere variant.

Enkel galette med rabarbra og mandler

Paideig:
paideigen bør lages en dag i forveien. Denne oppskriften er nok til å lage to paier. Kan fryses.

Ingredienser:
-350 g hvetemel
-2 ts sukker
-1 ts salt
-180 g usaltet smør
-1 ss eplecidereddik
-1/2 dl iskaldt vann

Fremgangsmåte paideg:
1. Bland mel, sukker og salt i en bakebolle. Kutt kaldt smør i små terninger og jobb det inn i melet med fingrene til det er godt blandet sammen. Vipp det over på kjøkkenbenken.

2. Bland sammen eddik og isvann og drypp det over blandingen mens du knar det sammen.

3. Kna deigen til den henger godt sammen. Del den i to og pakk den stramt i plastfolie. La deigen avkjøles i minst to timer før bruk.

Fyll og topping:
-100 g mandler
-100 g melis
-1 eggehvite
-3-4 rabarbrastilker
-1 eggeplomme
-4 ss sukker
-vaniljeis til servering

Fremgangsmåte galette:
1. Lag makronfyll ved å kjøre mandler til de er finmalt i en foodprocessor. Tilsett melis og eggehvite og bland til en klissete masse.

2. Kjevle ut den ene paideigen oppå et stekebrett kledd med bakepapir. Den trenger ikke være helt jevn og rund.

3. Fordel makronmassen tynt utover paideigen i en sirkel, la det være ca 5 cm langs hele kanten uten fyll.

4. Kutt rabarbrastilkene i to-tre biter på tvers, før du deler dem på langs til tynne staver. Fordel rabarbraen over makronfyllet i valgfritt system eller mønster. Brett paideigkanten inn og over fyllet hele veien rundt.

5. Visp eggeplommen lett og pensle deigkanten. Strø sukkeret over deigen og fyllet.

6. Stekes midt i ovnen ved 190 grader over- og undervarme i 50-60 minutter, eller til skorpen er passe gyllen.

7. Server med den beste vaniljeisen du finner!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.