På onsdag kom jeg over en perle av en fiskebutikk i nabolaget mitt. Lofoten fisk og delikatesse i Grefsenveien 12. Det finnes ikke så mye informasjon om den på nett, og det er vel derfor jeg heller aldri har lagt merke til den før. Og fordi den ligger to trikkeholdeplasser lenger opp enn Torshov hvor jeg alltid går av. Den er hvertfall drevet av en veldig hyggelig mann med peiling på fisk. Og så er det ekstremt mye billigere der enn de andre fiskebutikkene her i byen. Jeg kjøpte fire steinbitfileter og inviterte på middag.
Steinbit med lett og digg tilbehør til 4:
Fisken:
-200 g steinbitfilet per pers
-2 ss olivenolje
-1/2 sitron
-salt og pepper
Gni inn fisken med olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. Stek steinbiten på 180 grader i ca 20 minutter til den får en kjernetemperatur på 55 grader. La den hvile litt.
Quinoasalat:
-1 dl quinoa
-2 dl vann
-1 medium søtpot
-olivenolje
-salt og pepper
Bløtlegg gjerne quinoaen i lunket vann med litt salt en stund før du skal bruke den. Skyll den godt og kok opp i dobbelt så mye vann som frø. Når vannet har kokt opp skrur du ned plata og lar det putre i ca 20 minutter eller til alt vannet har kokt inn. Smak til med salt og pepper. Bland inn ferdigstekt søtpotet i små biter. Jeg har alltid litt ferdigstekt søtpotet liggende i kjøleskapet. Om du ikke har det kan du skrelle og dele opp søtpoteten i smp biter. Dryss over litt olivenolje, salt og pepper og stek på 220 grader i 30 minutter til den blir litt brent i kantene. Da blir den best synes jeg.
Grønn salat:
-1 pakke frissésalat
-1 pakke reddiker
-2 små fennikel
-litt sitronolivenolje
-grovkvernet svart pepper
Vask og tørk en pakke frissésalat. Bruk en mandolin til å kutte tynne skiver fennikel og reddik. Bland det sammen med salaten, sitronolivenolje og grovkvernet svart pepper.
5-minutters-hollandaise:
-1 eggeplomme
-200 g ghee eller flytende smør
-1/2 sitron
-salt og pepper
Dette er en ekstremt enkel måte å lage hollandaise på, uten innkoking og vannbad og styr. Men det kan fort skille seg, så ha en ekstra bolle, ballongvisp og eggeplomme klar i tilfelle. Varm opp en liten, tykkbunnet gryte på laveste temperatur. Ha oppi eggeplommen og saften av en halv sitron. Pisk det godt sammen med en flatvisp. Spe på med litt ghee eller smeltet smør av gangen. Det beste er å få noen til å helle mens du rører. Når du har rørt inn ca 200 g smør er det bare å smake til med salt og pepper. Hvis sausen skulle skille seg er det bare å helle den over i en ren bolle med en pisket eggeplomme i. Pisk inn litt og litt av gangen. Så blir den på magisk vis kremete igjen.
4 Kommentarer