Ramsløk på tre måter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tidligere i vår var jeg på tur i skogen og plukket masse ramsløk. Ramsløk er en plante i løkslekten hvor bladene smaker sterkt av hvitløk. Den er visstnok også supersunn! Du kan plukke ramsløk selv et par uker til før den forsvinner igjen. Den har relativt kort sesong. Finner du først ramsløk finner du gjerne kjempemasse. Bladene kan oppbevares en god stund i kjøleskap. Eller konserveres på andre måter. Her er mine tre beste ramsløkoppskrifter.

Ramsløksalt:
-2 dl grovt havsalt
-20 ramsløkblader

Skyll og tørk ramsløkbladene og ha dem over i en foodprocessor eller kraftig blender. Puls til bladene er hakket opp. Tilsett saltet og kjør videre til alt er godt blandet og grønt. Hell saltet utover et brett med bakepapir og la det tørke over natten. Eventuelt kan det settes inn i ovnen på lav temperatur for å tørke raskere. Det er viktig at saltet er helt tørt før det helles over på oppbevaringsglass. Ramsløksaltet kan brukes på absolutt alt. Det gir en god grønn hvitløkssmak, om det gir mening? Det går også an å blande inn tørket ramsløk i saltet, men da får det ikke den samme fine grønnfargen.

Ramsløkpesto:
-20-30 ramsløkblader
-1 dl god extra virgin olivenolje
-20 g parmesan
-20 g pinjekjerner eller nøtter
-1/2 sitron
-litt salt og pepper

Skyll og tørk ramsløkbladene og kjør dem i en foodprocessor eller blender sammen med resten av ingrediensene til den har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper til slutt. Bruk mer olivenolje om den blir for tørr, og flere ramsløkblader om den blir for tynn.

Ramsløkmajones:
-1 eggeplomme
-1 ss dijonsennep
-1 ts eddik
-1/2 sitron
-2 dl smaksnøytral olivenolje
-litt salt og pepper
-10 ramsløkblader

Start med å lage majonesen. Visp sammen eggeplommen med sennep og eddik til det skummer. Tilsett oljen litt etter litt mens du pisker. Smak til med sitronsaft, salt og pepper når konsistensen er tykk og fin. Vask og skyll ramsløken og kjør bladene raskt i en foodprocessor før du rører dem inn i majonesen. Eventuelt kan den finhakkes for en litt grovere konsistens. Jeg kaller dette en majones, men det fungerer egetlig mer som en aioli på grunn av hvitløksmaken den får.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStikk ut i skogen og plukk før det er for sent!

Andre måter du kan konservere ramsløk på er å lage ramsløkolje. Kjør ønsket mengde ramsløk med ønsket mengde god olivenolje til det er helt grønt og finhakket. Det kan eventuelt siles så du sitter igjen med kun oljen, men jeg liker å ha litt biter i oljen, jeg. Du kan også grovhakke ramsløkbladene og helle olje over for å konservere dem. Pass på at bladene hele tiden er dekket av olje. Du kan også legge ramsløk i en enkel 123-syltelake av 1/2 dl eddik, 1 dl sukker og 2 dl vann. Det er godt med litt frisk ingefær også i syltelaken. Nå mot slutten av sesongen blomstrer ramsløkplanten og den får en hvit fin blomst. Blomstene kan spises rå eller syltes. Blomsterknoppene er også fine å sylte.

Hva bruker du ramsløk til?

13 Kommentarer

 1. På hotellet jeg jobber serverer vi en biff med ramsløksskorpe – en purre som er grilla under en salamander før den blir servert som et lokk på biffen!

 2. På hotellet jeg jobber serverer vi en biff med ramsløksskorpe – en purre som er grilla under en salamander før den blir servert som et lokk på biffen!

 3. Hei, hvor mange grader i ovnen tørker man saltet på og hvor lenge sånn ca er det snakk om? Og alle disse 3 tingene du her har laget, hvor lang holdbarhet er det😊?

  • Hei Ida! For å tørke ramsløksaltet i ovnen kan du sette ovnen på 50 grader. Saltet holder seg «evig» hvis det er helt tørt når du legger det over i en egnet beholder med lokk. Pesto og mayo har vel et par dager holdbarhet 🙂

 4. Berit Klepp

  Hei, har du prøvd ramsløksmør? Kjempegodt på bakt potet og allslags grillmat.
  Grovhakk kvitløkblada, bland i meierismør eller heimekjerna smør+ litt salt.

 5. Vet du om en oppskrift/fremgangsmåte for hvordan sylte blomsten på ramsløk?

  • Det har jeg dessverre ikke prøvd, men regner med man kan bruke en helt standard syltelake til dette.

  • Sylte den som du sylter løk. Eg syltet med eple kanel laurbærblad og kvit pepper. La inrediensene i sterilt glass og helte på varm lake. Se Mor Villrose på facebook. Trenger du mer info kan du kontakte meg der.

 6. Nina Knutson Halland

  Oppbevaring av ramsløksalt,kan de stå i en kjeller,kjølig eller skap?

 7. Astrid hareide

  Er det OK å tørke blomstene for å ha dem til pynt på toppen av et glass m ramsløksalt? Eller harde da mistet piffen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *