Perfekt ribbe og en smart stekeovn

Produktomtale, sponset produkt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
La meg bare være helt klar, dette innlegget handler om hvordan man enkelt og greit lager perfekt ribbe. Men det er også en produktomtale av en stekeovn jeg har fått sponset. I år har jeg nemlig blitt testpilot for Bosch, noe som innebærer at jeg får teste forskjellige hvitevarer. Jeg har tidligere skrevet om det smarte kjøleskapet mitt, og nå i disse juletider er det jaggu på tide å skrive litt om den nye stekeovnen min også. For det er ikke noen hvilken som helst stekeovn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hils på Bosch serie 8 med mikrobølger og damp! Denne ovnen er så kul at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne. Ovnen har mikrobølger! Jeg hadde trodd at det var en av de funksjonene jeg kom til å bruke minst, men der tok jeg feil. Etter at jeg fikk gigantisk fryser har jeg begynt å fryse ned middagsrester, og da er det bare å slenge dem i stekeovnen, slå på mikrobølgefunksjonen og så er maten klar på et par minutter. Som i en helt vanlig mikrobølgeovn altså, bare at den er inni ovnen. Man kan også bruke mikrobølger i kombinasjon med vanlig varme for å steke ting raskere når man skulle trenge det, eller mikro i kombinajsjon med damp. Og ja, damp! Jeg har aldri hatt dampovn før. For en drøm det er å tilberede kjøtt i dampovn. Det kommer jeg til senere, for det er slik man får den perfekte ribba. Stekeovnen har også en innebygget termometersensor som gir deg perfekt bakst og kjøtt/fisk. Man kan rett og slett sette inn en kake, stille inn hvor høy den er og så gjør ovnen resten. Den finner ut av temperatur og steketid. Samme med kjøtt og fisk. Den har også et eget gjærdeigheveprogram, så her skal det definitivt bakes mer fremover. Det eneste som ikke er så praktisk med en ovn som gjør jobben av seg selv er jo å skrive oppskriften til dere etterpå. Sist, men ikke minst er denne ovnen selvrensende. Den varmer seg opp til 500 grader så alt fett og søl blir til aske. Når renseprogrammet er ferdig er det bare å tørke ut asken i bunn og stekeovnen er like blank og fin som da den var ny!

Stekeovnen har fått utmerkselsen ”Årets hvitevare 2015/2016” under fagbladet Elektronikkbransjens årlige prisutdeling, og det skjønner jeg godt. Smart ovn har definitivt gjort matlagingen mye enlere og morsomere, men det koster. 29990,- for å være presis. Les mer om den her.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er ikke bare ribbe som blir bra i dampovn. Smalahove kan man også dampe! Men mer om det senere. Her ser dere forresten teleskopskinnene, som gjør at du kan trekke ut hele stekebrettet før du løfter det opp. Veldig praktisk når man har stekeovnen under benken og ikke over (som jeg absolutt anbefaler å ha om man kan)!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Men så til ribba. Jeg har laget et par ribber denne sesongen. Den jeg laget med dampprogram ble overlegent best. Så har du dampovn anbefaler jeg å følge denne fremgangsmåten når du steker juleribba.

Ribbe i dampovn:
-Tynnribbe (mengde etter behov)
-Rikelig fint salt
-Grovt salt
-Nykvernet pepper

1. Krydre helst ribba en dag eller to før du skal steke den. Skjær ruter eller striper helt gjennom svoren. Jeg foretrekker striper som når danskene lager flæskesteg, men det er såklart opp til hver enkelt. Gni ribba inn med rikelig fint salt og nykvernet pepper. Pakk den inn og la den ligge i kjøleskapet frem til du skal tilberede den.

2. Dagen du skal spise ribba tar legger du den i en ildfast form med svoren opp. I denne oppskriften er det ikke noe snuing involvert. Pass på at ribba ligger ganske rett, legg gjerne en tallerken opp ned under kjøttet slik at fettet renner av. Ha på litt ekstra grovt salt og nykvernet pepper på toppen, og stikk noen laurbærblader inn mellom svoren. Dette gir svoren og kjøttet en enda bedre smak.

3. Sett ribba inn i ovnen og skru på dampfunksjon 100 grader i 2-2,5 time. Pass på å fylle vann underveis om tanken ikke er stor nok til å produsere damp over så lang tid.

4. Skru på vanlig over- og undervarme 180 grader i 30-45 minutter, eller til kjernetemperaturen er rundt 70 grader og svoren er sprø. Pass på mot slutten så du ikke får svidde partier. La ribba hvile minst en halvtime før du skjærer i den. Nyt din glade og sprø gris!

God jul!

27 Kommentarer

 1. Hei. Jeg har kjøpt Bosch series 8 dampovn/kombi damp. Men jeg sliter med å lage god mat i den. Er skuffa for jeg trodde at alt nå kom til å bli vellykket

  • Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare på dette. Har du noen konkrete ting som har gått galt? Kan ikke si annet enn an mat ikke blir automatisk perfekt bare fordi du har en bra stekeovn. Men om du har noen spesifikke spørsmål sal jeg hjelpe deg så godt som mulig.

   • Lagde oksestek ifølge bruksanvisningen som fulgte men den var ferdig på ca 1 time og ikke 30 min + 120 min som stod i heftet. Steika var saftig og rosa med seig som fy. Tips til hvordan steke oksestek perfekt i oven. (Brukte 4d varmluft og damp)

    • Jeg skal høre med kokkene til Bosch hva de synes, så kommer jeg tilbake til deg. Har faktisk aldri stekt en oksestek før, så tør ikke svare deg på hva som kan ha gått galt.

    • Hei igjen Britt, har fått dette svaret fra huskokken til Bosch:

     Hei,
     Britt har nok kjøpt en seigt stykke kjøtt.
     Oksestek er ikke et spesielt stykke kjøtt, det kan komme fra forpart, bakpart eller rygg.
     Noen stykningsdeler er mørere enn andre. Noen kan være såpass seige at de kun kan brukes til roastbeef skåret i meget tynne skiver ( eks lårtunge /innerlår).
     Stykningsdeler som i utgangspunktet skal være møre kan også i noen tilfeller være seige. Eks ved for kort mørningstid.

     ”Oksestek” fra butikk er ofte mindre møre stykker kjøtt som ikke skal rosastekes. Okse / ku er store dyr med grovt kjøtt.
     Den aller beste tillagingsmetoden metoden for vanlig (butikk-) oksestek er grytesteking / bresering (fra fransk braisere).
     Da brunes kjøttet først i panne/ gryte før det dekkes halvveis opp med kraft/ buljong og gjerne noen grønnsaker og litt tomatpuré. Stekes i ovnen 3 timer på 140 grader med høy damptilførsel. Snu kjøttet en gang under stekingen.
     Da får man også et veldig godt utgangspunkt for sausen, som da nærmest lager seg selv. Og kjøttet blir skikkelig mørt (men grått og gjennomstekt).

     Vil man servere roastekt ”oksestek” må man altså benytte et i utgangspunktet mørt kjøtt.
     Vil da anbefale deler fra bakpart / lår som flatbiff, eller
     gjerne mørere stykker fra rygg som eks ytrefilet eller entrecôte. Benytt da lav damptilførsel om du har denne funksjonen.

     Mindre og yngre dyr som kalv og lam, her er det vanligere å rosasteke fremfor å bresere.

     Personlig breserer jeg mye, både oksestek, billige kalv- og svinesteker, kalvebryst, lammebog, svinenakke mm.
     Kjøttet blir mørt og sausen blir sjeldent god.

 2. Tusen takk for svar! Jeg skal kikke grundig på svaret og håper å få til oksestek senere. Jeg synes at alt kjøtt jeg lager trenger mindre steketid enn det som står i heftet som følger med men jeg får nok bare prøve å feile litt til. Håper du legger ut flere oppskrifter på matretter laget i ovnen ☺

 3. Tonje Steen

  Fått ny ovn og skal test-lage juleribbe etter din oppskrift idag. Spennende 👍

 4. Hei. Vi har bosch damp ovn. Hvilken stekebrett broker man når man lager ribbe, den uten hull under, sant? Og når mna damper grønnskaler? Jeg dampet grønnsaker for noen uker siden med stekebrettet med hull I, å da flaler jo alt vannet på «gulvet» I ovnen. Også må man vaske ovenen etter hevrt bruk. Riktig?

  • Jeg har ikke stekebrettet med hull, men bruker stekerist og har et vanlig stekebrett på nederste rille. Slik samles alt opp i stekebrettet. Jeg pleier å kjøre en runde med pyrolyse etter at jeg har stekt fete ting/kjøtt. Da blir den ren som ny.

 5. Skal teste ribba selv. har siemens sis tilsvarende ovn. Så får se hvordan det blir.
  Som jeg har skjønt så er bosch og siemens mer eller mindre det samme.

  Din så hvertfall god ut

  • Det går helt sikkert an å dampe pinnekjøttet med dampfunksjonen. Jeg har gjort dette med smalahove, men ikke testet det med pinnekjøtt enda.

 6. Hei. Vi har akkurat fått i hus en lik stekeovn 😃
  Har ikke fått testen den siden den ble installert i forgårs kveld.
  Hvilken funksjon og dampnivå bruker du til ribbe – ser det er fler muligheter og 3 dampnivåer å velge mellom?

  • Gratulerer med ny stekeovn! Du har kanskje allerede forsøkt, men jeg bruker som regel alltid høyeste dampnivå.

 7. Hei,
  Skal lage ribbe i dampovn nå i romjulen. Gjør det noe om ribba står på full damp lengre enn angitt her? Har ei stor familieribbe på 5.4kg. Tenkte å kjøre damp i 4,5timer. Så 180grader i 40min, hvis ikke svoren er begynt å poppe da så slår jeg over på 4d varmluft med grill.

  Noen flere tips til meg her?
  (svigers kommer så dette må bli bra)

  • Hei Henrik! Beklager sent svar herfra, men jeg har vært på juleferie i Afrika med begrenset nettilgang. Hvordan ble ribba? Håper svigers var fornøyd.

   • Hei.
    Kjørte full damp i 4 timer, så over på varmluft i 60min. Siste 10 min på maxgrill med minste varmluft. Ribba ble 110%

 8. Tom-Erik

  Hei. Har skaffet meg en slik ovn nå. Noe spesielle ting som bør kjøpes inn når vi skal bruke dampfunksjon ? Må vi ha bakker med hull i når vi damper? Eller kan vi bruke vanlige former? Noe tips og triks du vet om som du bruker ofte?

  • Gratulerer med ny ovn! Jeg bruker ikke noe spesialutstyr når jeg damper, så det går helt fint å bruke vanlige former. Men det kan jo selvsagt være smart med en hullbakk, men de jeg har sett er som regel beregnet for mindre dampovner. Lykke til med dampingen!

 9. Veit ikke om denne er aktiv enda, men vi skal dra igang ribbe i morgen og har tilsvarende ovn i Siemens. Hvorfor bruker du ikke bare innebygget ribbeprogram, og velger hvor mange gram det er? Blir ikke det like bra? Skal prøve dampovnen for første gang i morgen ser du, og kan egentlig ikke lage mat:D

 10. Jeg har en Samsung damp ovn. Med 3 nivåer av damp.. Bør jeg bruke maks damp da?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *