Kimchi er Koreas nasjonalrett, og består hovedsaklig av fermentert kinakål, hvitløk og chili. Men det finnes utallige varianter, og her har jeg laget en full av grønnsaker og smak. Ønsker du en mer tradisjonell kimchi kan du utelate grønnkålen. Bruk gjerne andre restegrønnsaker du har liggende når du skal lage kimchi. Ofte tilsetter man tørkede reker og/eller fiskesaus når man lager kimchi, men jeg synes ikke det er nødvendig.
Det tar omtrent 15 minutter å forberede kimchien, men så skal den stå og fermenteres i 3-10 dager avhengig av hvor syrlig du ønsker det. Denne prosessen lukter ikke spesielt godt, men det er verdt det! Kimchi er supert for fordøyelsessystemet og virker probiotisk. Fremover skal jeg skrive litt mer om probitisk mat.
Kimchi kan serveres som tilbehør til mat eller brukes i matlaging. Tilsett for eksmepel litt kimchi i pannekake- eller vaffelrøren!
Oppskriften er publisert på godt.no!
Ingredienser:
Gir 1 liter ferdig kimchi.
-1 liten kinakål
-10 grønnkålstiker
-2 gulrøtter
-1 bunt vårløk
-1 bunt reddik
-5 hvitløksfedd
-1 rød chili
-5 cm ingefær
-2 ss havsalt
-3 ss kokosaminosyrer eller tamari (naturlig gjæret og glutenfri soyasaus)
1: Start med å vaske alle grønnsakene godt. Del kinakålen i to og fjern kjernen. Riv eller kutt kålen i mindre biter.
2: Riv grønnkålbladene fra stilken og del dem i mindre biter.
3: Skjær tynne skiver av redikkene og gulrøttene.
4: Finhakk hvitløk, vårløk, chili og ingefær. Behold frøene for spicy variant.
5: Bland alle grønnsakene i en stor bolle sammen med saltet og tamari/soyasaus. Kna grønnsakene til de begynner å slippe væsken.
6: Legg grønnsakene og væsken over i et stort glass. Press grønnsakene ned så de dekkes av væsken. Legg noe tungt på toppen så de hele tiden er dekket av væsken.
7: Legg et kjøkkenhåndkle over glasset, ikke lukk det helt.
8: La glasset med kimchi stå på kjøkkenbenken i 3-10 dager for å fermenteres. Smak underveis når den er passe syrlig for deg. Når du føler at kimchen er ferdig heller du av væsken og legger grønnsakene over i et nytt tett glass med lokk og setter det i kjøleskapet for å stoppe fermenteringsprosessen. Det er viktig å ikke la det lukkede glasset stå i romtemperatur.
Fikk litt foto- og stylinghjelp av Line Dammen da vi var i studio og tok bilder til den neste boken min i forrige uke.
2 Kommentarer