Om å koke kraft

Processed with VSCOcam with f2 preset Processed with VSCOcam with g3 presetEt av nyttårsforsettene var å lage hjemmelaget kraft. Mest fordi det gjør at all mat man lager blir bedre, men også fordi det er utrolig næringsrikt. Skal ikke legge ut så mye om helsefordeler og sånn, det kan du heller lese om hos Kraftmamma. Jeg tenkte bare å vise hvor utrolig enkelt det er å koke kraft. Begynte med kjøttkraft, så neste uke prøver jeg meg på kyllingkraft.

Jeg brukte tre kilo bein og kjøtt til en tilitersgryte. Kjøpte frosne oksehaler og et stykke bibringe på min lokale slakter, Strøm Larsen. Så tok jeg bare det jeg hadde av løk og andre grønnsaker i kjøleskapet. Hadde i tillegg spart på en del avkutt og grønnsaksrester i et par dager, pluss at jeg hadde en del friske urter som jeg heiv oppi.

Klar kjøttkraft:
-3 kg bein og kjøtt
-1 sitron
-2 gule løk
-1 rødløk
-1 purre
-1 sellerirot
-4 selleristenger
-1 pastinakk
-5 gulrøtter
-en bunt kruspersille
-litt gressløk
-5 laurbærblader
-20 svarte pepperkorn
-1 ss rosa himalayasalt

Start med å legge kjøtt og bein i gryta du skal koke kraften i. (Hvis du vil lage brun kjøttkraft må du brune bein og kjøtt først!). Klem over saften av en siton eller bruk 1 dl raw eplecidereddik. Dette er for å trekke ut max næring av beina. Fyll så gryta med grønnsaker og krydder. Fyll kaldt vann så det dekker kjøttet og grønnsakene. Sett på lokk og la det koke opp. Skru så ned temperaturen helt så det bare simrer uten å koke. Sånn skal det stå så lenge du gidder. Min sto 8-10 timer. Fjern gjerne skummet som danner seg på toppen underveis. Sil kraften over i en gryte eller bolle med lokk og avkjøl kraften i isbad. Når kraften er avkjølt kan du fjerne fettlaget på toppen. Ta vare på dette siden det er perfekt å steke i! Mange fjerner ikke fettet i det hele tatt, så dette er smak og behag. Nå kan det være lurt å fryse ned noe av kraften. Et smart tips er å fryse ned i isbitformer, så har du «buljongterning» når du lager suppe, saus eller gryteretter. Jeg har noen «porsjonsstørrelser» så er det bare å koke opp kraft når man trenger noe varmt og næringsrikt. Kjøttet fra kokingen er kjempemørt, så plukk kjøttet med en gang og ta vare på det til kjøttsuppe.

Denne kraften er ikke så salt, for jeg synes det er bedre å kunne tilsette dette direkte i maten jeg lager. Med en alt for salt kraft kan du ikke tilsette det i all mat hvis maten er salt fra før av. God kraftkoking!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.