Godfisk: urterisotto med skrei og rødbetchips

Reklame

Her kommer den tredje av fire artikler og oppskrifter jeg har laget for Godfisk i forbindelse med skreisesongen som er godt i gang. Siden det er valentinsdagen i dag har jeg et forslag til enkel og god datemat som imponerer.

Klikk her for oppskriften på sprøstekte skreitunger jeg serverte som snack med et glass musserende til, og her for oppskriften på skreicevichen vi spiste til forrett.

Les oppskriften på valentinsmiddagen nederst.

Jeg inviterte min kjære til et bedre fiskemåltid, og når jeg vil lage noe enkelt som imponerer lager jeg alltid risotto. Risotto er ikke så vanskelig som mange tror. Men det krever din fulle oppmerksomhet og røring i gryten fra start til slutt.

Det er også smart å forberede alle ingrediensene på forhånd. Kutt opp løken, vei risen og rasp osten. Når alt er klart setter du i gang. Dette sparer deg for stress på kjøkkenet så du heller kan slappe av og nyte et glass italiensk rødvin mens du rører i risen.

julie-valentine2

Det tar maksimum en halvtime å lage risotto, og mot slutten er det viktig å ta stilling til hva slags konsistens du ønsker. Noen liker risottoen litt bløt og fuktig, mens andre liker den fast. Noen liker også best en mer kremete konsistens. Da kan du tilsette litt creme fraiche eller fløte helt mot slutten. Personlig liker jeg best en litt mer rustikk variant, uten ekstra meieriprodukter enn parmesan. Jeg tåler ikke så godt laktose, men vellagret parmesan er så og si laktosefritt og jeg tåler det helt fint.

Etter å ha laget ferdig risottoen akkurat slik jeg liker den best – litt fuktig og med masse ost – gikk jeg i gang med å pannesteke skreifiletene med skinnsiden ned i olje og smør. Slik blir den hvite superfisken både sprøstekt og saftig. Perfekt å servere en date du vil imponere.

julie-valentine1

Jeg toppet tallerknene fyllt med risotto og sprøstekt skreifilet med et par skiver rødbetchips og finhakkede urter. For meg er ingenting mer romantisk er god mat laget fra bunn av med gode råvarer og noe godt i glasset. Til denne middagen serverte jeg L’Armangia Barbera d’Asti, en dyp lilla, men samtidig lett vin som passer utmerket til alt den feite risottoen og faste fisken. Det er min go to-vin siden den både er lett gjenkjennelig og veldig rimelig. Etter å ha skjenket vin i glassene, tent stearinlys og pyntet bordet skålte vi for kjærligheten.

Valentinesmiddag – Urterisotto, rødbetchips og pannestekt skrei
Porsjoner: 2
Tid: 45 minutter
Vanskelighetsgrad: middels

Ingredienser
Urterisotto:

-200 g risottoris
-1 dl extra virgin olivenolje
-4-5 sjalottløk
-1 dl hvitvin, 2 ss hvitvinseddik eller ½ sitron
-1 kvast timian
-1 kvast rosmarin
-1 kvast estragon
-1 liter god kraft, gjerne fra kylling
-150 g peccorino- eller parmesanost
-2 ss smør
-havsalt og nykvernet pepper

Rødbetchips:
-1 stor rødbet
-2 ss extra virgin olivenolje
-En klype havsalt og nykvernet pepper

Pannestekt skrei:
-400 g skreifilet med skinn
-2 ss nøytral olje
-2 ss smør
-fint salt og nykvernet pepper

julie-valentine3

Fremgansmåte
Urterisotto:

Rostto er ikke så vanskelig å lage som mange tror. Med litt tålmodighet og kjærlighet får du en perfekt risotto på en halvtime.

Start med finhakke sjalottløken og urtene. Varm en god klunk olivenolje i en tykkbunnet stor gryte. Aller helst en jerngryte. Surr løken i olje til den er myk og blank og tilsett så urtene. Hell risottorisen over i gryten og rør rundt så all risen blir dekket av olje. Tilsett hvitvin, hvitvinseddik eller sitron og kok inn. Aldri bruk mer enn medium varme når du koker risotto!

Varm opp kraft i en annen kjele. Øs over litt og litt varm kraft av gangen og rør mens det koker inn. Slik fortsetter man til all kraften er rørt inn og risottoen har ønsket konsistens. Det tar ca 20-30 minutter å koke risen. Tilsett litt vann mot slutten om risen ikke er helt ferdigkokt. Smak på risen underveis så den ikke blir overkokt.

Noen liker risottoen litt bløt og fuktig, mens andre liker den fast. Noen liker også en mer kremete konsistens. Da kan du tilsette litt creme fraiche eller fløte mot slutten.

Rør inn raspet ost og en god klatt smør helt til slutt. Smak til med salt og pepper.

Rødbetchips:
Kutt rødbeten i syltynne skiver, gjerne med en grønnsaksmandolin om du har det. Ha skivene over i en stor bolle og bland dem godt sammen med olivenolje, salt og pepper.
Legg skivene på en bakeplate med bakepapir. Pass på så skivene ikke overlapper! Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter. Snu brettet en gang underveis så chipsen blir jevnt stekt. Avkjøl på rist til de er blitt helt sprø.

Pannestekt skrei:
-400 g skreifilet med skinn
-2 ss nøytral olje
-2 ss smør
-fint salt og nykvernet pepper

Start med å skrape av skjellene fra skinnet med en kniv. Start ved halen og skrap forsiktig oppover så alle skjellene faller av. Del fiskefileten i porsjonsstørrelser og lag et par snitt i skinnet. Det gode fettet ligger rett under skinnet, og da blir det jevnt sprøstekt. Salt fisken godt og la det ligge og trekke inn et par minutter før det stekes.

Varm opp litt smaksnøytral olje som tåler høy temperatur i en stekepanne. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en god og varm stekepanne. Krydre med litt nykvernet pepper og eventuelt litt mer salt. Stek i 5-6 minutter på skinnsiden, før du har smør i panna og snur fiskestykkene forsiktig. Stek videre i 2-3 minutter. Øs fettet over fiskestykkene underveis. La fisken hvile et parminutter i pannen før du danderer den oppå risottoen sammen med rødbetchips.

julie-valentine5

Alle bildene er tatt av Ingrid Pop. De fine blomstene er laget av Marie i Plukk Blomster/Blomsterbloggen.

Les hele saken min hos godfisk!

14 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.