Risotto med kantarell, blåbær og kjørvel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with c2 preset
Risotto er kanskje min absolutte favorittrett. Det er så godt! Denne høstlige varianten med kantarell, blåbær og kjørvel passer perfekt nå. Vanligvis lager jeg risotto uten andre meieriprodukter enn parmesan, men denne gangen ville jeg ha en ekstra kremete variant og hadde i litt rømme fra Rørosmeieriet. Dette kan man fint utelate. Risotto er skikkelig kosemat, og passer kanskje best i helgen. Denne må jeg definitivt lage flere ganger i høst mens det fortsatt er sopp og bær igjen. Ut på tur!

Risotto med kantarell, blåbær og kjørvel:
4 porsjoner – 30 minutter
-400 g risottoris
-1 dl extra virgin olivenolje
-4-5 sjalottløk
-2 fennikel
-1 dl hvitvin eller 2 ss hvitvinseddik
-1 kvast timian
-1,5 liter god kraft
-300 g parmesanost
-2 ss smør
-1 dl Rørosrømme
-havsalt og nykvernet pepper
-200 g kantarell
-50 g skogsblåbær
-Kjørvel til topping

Processed with VSCOcam with c2 preset

1. Start med finhakke sjalottløken, fennikel (dusken også!) og timian. Varm en god klunk olivenolje i en tykkbunnet stor gryte. Aller helst en jerngryte. Surr løk og fennikel i olje til det er mykt og blankt, og tilsett så urtene.

2. Hell risottorisen over i gryta og rør rundt så all risen blir dekket av olje. Tilsett hvitvin eller hvitvinseddik og kok inn. Aldri bruk mer enn medium varme når du koker risotto!

3. Varm opp kraft i en annen kjele. Øs over litt og litt varm kraft av gangen og rør mens det koker inn. Slik fortsetter man til all kraften er rørt inn og risottoen har ønsket konsistens. Noen liker den helt fast mens noen ønsker den litt mer flytende. Da er det bare å tilsette litt mer væske til slutt. Det tar ca 20-30 minutter å koke risen. Tilsett litt vann mot slutten om risen ikke er helt ferdigkokt. Husk å smake på risen underveis så den ikke blir overkokt.

4. Rør inn raspet parmesan, rømme og en klatt smør helt til slutt. Smak til med salt og pepper.

5. Rens kantarellen og del den i to for å sjekke etter mark. Stek soppen i en varm og tørr stekepanne. La den få litt stekeskorpe før du snur den. Tilsett litt smør når soppen begynner å «svette», og krydre med litt salt og pepper.

6. Topp risottoen med kantarell, skogsblåbær og kjørvel!

unnamed

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.