Kylling korma

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Korma er en relativt mild, kremete og smakfull indisk rett med nøtter og kokos. Indisk mat inneholder kanskje mange ingredienser og krydder, men det er superenkelt å lage denne indiske favoritten helt fra bunn av. Smaken blir en helt annen når du bruker ferske råvarer. Lag gjerne en stor porsjon for denne retten blir bare bedre og bedre etter et par dager. Jeg har brukt kyllinglårfilet, en billigere, mørere og mer smakfull del av kyllingen. Du kan også bruke hele kyllinglår, eller kyllingbryst om du heller vil det.

Garam masala er en krydderblanding som brukes som base i mye indisk mat. Under finner du oppskrift på krydderblandingen så kan man lage en stor porsjon til senere bruk. Du kan også bruke ferdig garam masala om du heller vil det.

Retten kan enten lages med fløte og yoghurt, eller med kokosmelk for en melkefri variant.

Ingredienser:
4 porsjoner – 60 minutter
-600 g lårfilet eller kyllinglår med bein
-2 ss olje eller smør
-2 rødløk
-6 hvitløksfedd
-2 røde chili
-4 ss revet ingefær
-100 g mandler eller cashewnøtter
-2 ss kokosmasse
-2 bokser kokosmelk eller fløte
-2 dl yoghurt naturell eller Nyr (kan utelates for melkefri variant!)
-2 ts gurkemeie
-3 røde paprika
-salt og pepper
-1 lime
-4 dl ris
-1 håndfull rosiner, gjerne gule
-1 bunt koriander
-kokoschips til topping
-mangochutney til servering

Garam masala:
-1 ts koriander
-1 ts spisskummen
-1 ts kanel
-1/2 ts kardemomme
-1/2 ts muskat
-1/2 ts nellik
-1/2 ts sort pepper
-1/2 ts chilipulver

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Start med å blande sammen krydderne til krydderblandingen garam masala. Dette er mengden som trengs til denne oppskriften. Bruk aller helst hel muskatnøtt og rasp selv, da ferdigrevet muskatnøtt ikke smaker like mye.

2. Varm olje eller smør i en stor gryte. Brun kyllingen et par minutter på hver side, og strø over krydderblandingen så krydderne får varmet seg opp og begynner å dufte godt. Legg kyllingen til side.

3. Kutt rødløk i strimler og ha over i gryten. Surr løken på medium varme til den faller sammen og blir myk og blank. Finhakk rødløk (behold frøene for spicy variant), hvitløk og ingefær. Ha det over i gryta sammen med løken og bland godt sammen.

4. Kvern mandler eller cashewnøtter (eller en kombinasjon) i en krydderkvern eller i en foodprocessor. Pass på så nøttene ikke blir finmalt til mel, det skal være litt “chunky”. Ha kyllingen tilbake i gryta sammen med malte nøtter og kokosmasse. Hell på kokosmelk eller fløte og sett på lokk. Gi gryta et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det putre videre i ca. 30 minutter. Tilsett en god klatt yoghurt naturell om du ønsker en litt tykkere saus. La sausen koke inn uten lokk i ca 10. minutter. Rør inn gurkemeie for å få den karakteristiske gulfargen.

5. Kutt paprika i tynne strimler og ha oppi gryta mens sausen kokes inn. Det er fint at paprikaen ikke er helt gjennomkokt. Tilsett saften av en lime og smak til med salt og pepper.

6. Mens kormaen putrer koker du ris som anvist på pakken. Bland inn noen rosiner og litt finhakket koriander i risen for et ekstra smakfull og spennende tilbehør. Du kan bruke granateplefrø i steden for rosiner om ønskelig.

7. Server rykende varm kylling korma sammen med ris. Topp med litt finhakket koriander og kokoschips for litt ekstra knas. Passer utmerket sammen med nanbrød og mangochutney.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oppskriften er publisert på godt.no!

Sjekk også ut min oppskrift på indisk kyllingcurry.

6 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.