Kjeks og melk

rørosmeieriet gårdsmelk
Her for leden ble jeg spurt om jeg ville teste det siste produktet fra Rørosmeieriet, økologisk gårdsmjølk som ikke er homogenisert. Det er første melk av sitt slag på det norske markedet, og det er jeg så glad for. Homogenisering er en prosess som gjør at fettet fordeler seg jevnt, så denne melken er som i gamledager hvor fløtelaget ligger på toppen. Ikke-homogenisert melk har en søtere og mer naturlig melkesmak, og jeg vil si at det smaker fyldigere og mer melk på et vis. Jeg drikker normalt ikke melk, for jeg tåler det ikke så bra. Men når jeg får melk rett fra kua går det helt fint, og jeg kan melde om at jeg ikke reagerte selv etter et halvt glass av denne gårdsmjølka. Hipp hurra!

rørosmeieriet gårdsmjølkSiden melk er noe jeg bare unner meg til spesielle anledninger måtte det bli enten pannekaker, sjokoladekake eller kjeks. Siden jeg ikke har så mange oppskrifter på kjeks så ble det til det. Jeg eksperimenterte litt med glutenfritt mel, men de kan fint bakes med hvetemel eller speltmel om du heller ønsker det. Jeg brukte daimkuler og kokosblomstsukker for å få karamellsmak på kjeksene, men du kan fint bruke sjokoladebiter og vanlig sukker om du ønsker en mer klassisk variant. I kjeksene har jeg brukt et relativt nytt smør fra Rørosmeieriet med mindre salt enn det originale saltet som egner seg godt til baking og matlaging.


Glutenfrie karamellkjeks:
12-14 kjeks
-80 g smør
-150 g sukker
-1 stort egg
-230 g glutenfri lys melblanding
-1 ts vaniljepulver
-¼ ts natron
-100 g daimkuler

Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 150 grader varmluft

1. Smelt smøret og la det avkjøles noe.

2. Hell sukker og smør i en bakebolle. Tilsett egg og visp godt sammen.

3. Bland mel, vaniljepulver og natron. Bland sammen med det våte. Rør til slutt inn daimkuler. Deigen skal være ganske tørr, så bruk gjerne en slikkepott for å «klemme» den sammen til en jevn deig.

4. Form kuler av deigen. Klem dem flate og legg dem utover to stekebrett kledd med bakepapir. Kjeksene flyter ikke særlig utover, og beholder omtrent størrelse som når de er ustekte.

5. Stek et brett kjeks av gangen ved 150 grader varmluft i 15 minutter. Kjeksene er litt bløte når de tas ut. La dem avkjøles litt på brettet før de legges over på en rist.

Nytes helst lune med et glass iskald melk til! Jeg varmet kjeksene bittelitt før jeg spiste dem dagen derpå. Hvis de oppevares i en lufttett boks holder de seg i to-tre dager før de blir tørre.

rørosmeieriet gårdsmjølk


Nyheten gårdsmjølk får du tak i flere steder, men her er en oversikt over alle butikkene som har det inne. Røros smør mild med mindre salt har jeg sett i de fleste butikker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.