Helgrillet pattegris

helgrillet pattegrisEn av de siste ekte sommerhelgene bestemte foodie-venn Pernille og jeg oss for å grille noe vi aldri hadde grillet før, nemlig pattegris. Pernille og Maja har denne vilt koselige uteplassen utenfor minihuset sitt, og stor grill.

helgrillet pattegris
helgrillet pattegris
helgrillet pattegris


Vi satt opp utekjøkken, og brukte hele dagen på forberedelser og grilling i bakgården. Det var så hyggelig. Vi måtte seff ha litt digg ventevin og ost. Grisen lå tross alt på grillen i et par timer.

helgrillet pattegris
Det er sikkert noen som mener dette er grotesk. Jeg mener det er veldig viktig å vite hvordan maten faktisk ser ut. Å håndtere en hel liten gris er merkelig, men man lærer så mye av det. Vi er helt nybegynnere på helgrilling av pattegris, så det finnes sikkert noen som er flinkere enn oss på dette. Vi gjorde det hvertfall slik:

Først romptempererte vi grisen fra morgenen av. Skylte og tørket den. Vi kuttet svoren i striper, ikke ruter. Vi penslet den med 1 glass appelsinmarmelade blandet med litt soyasaus. Det var skikkelig digg! Vi fylte grisen med vill rosmarin og litt aluminiumsfolie for å fylle den opp. Det kan være lurt å dekke til ørene, føttene, snuten og halen med folie så det ikke svir seg.

Først grillet vi den på direkte varme i ca 30 minutter på hver side, før den fikk ligge et par timer og godgjøre seg på litt lavere temperatur, til kjernetemperaturen viste 68. Vi var kanskje litt ivrige og la den på litt for tidlig, for hele grisen hadde sprø svor ganske tidlig, og litt vel høy temperatur en god stund før gjestene kom. Siden vi var livredde for at den skulle bli tørr la vi nedi et kar med vann så den fikk dampet seg litt. Da mistet vi mye av den sprø svoren, men kjøttet var hvertfall helt nydelig. Man trenger nok ikke beregne mer enn 3 timer grilling totalt for en så liten gris. Vår var 6 kg.

helgrillet pattegris
Fikk ikke plass til et eple, man tager hva man haver osv.


Gamlemor Wilma var der maten var og fulgte med. Forrige uke gikk hun dessverre bort, så jeg er så glad for all kos jeg fikk denne dagen.

helgrillet pattegris
Dette + mye annen vin ble drukket til grisemåltidet.

helgrillet pattegris
Vi gjorde tilbehøret veldig enkelt. Vi grillet spisskål og halve pærer.

helgrillet pattegris
Små, norske nypoteter med dill, smør, salt og pepper. Først dampet og så grillet. Bedre blir det faktisk ikke.

helgrillet pattegris
Mmm, gris! Vi pisket smør med finhakket sjalottløk, rosmarin, litt sitron og pepper. Og reduserte kraften som samlet seg opp under grisen i grillen til en digg sjysaus.

helgrillet pattegrisTakk for tidenes grilldag!

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.