Rå damer: Marthe Elise Stramrud

marthe elise stramrud

Foto: Julia Kidder

Marthe Elise er en av mine eldste venner, vi har vel kjent hverandre i rundt 13 år. Vi er fra Kristiansand begge to. Da Marthe Elise flyttet til Oslo tok jeg ofte bussen og besøkte henne i helgene. Har servert henne noen grusomme helgefrokoster, så at det var matblogger jeg skulle bli hadde nok ingen trodd. Det er skikkelig gøy å kunne presentere hva denne flinke kunstneren driver med og blir inspirert av i rå damer-spalten.

Navn: Marthe Elise Stramrud
Alder: 33
Nettside: martheelise.com
Instagram: marthe_elise


2-flower vases (til salgs gjennom Tableu Shop) foto: Tove Sivertsen


2-flower vases (til salgs gjennom Tableu Shop) foto: Marthe Elise Stramrud

Hva driver du med?
I all hovedsak er jeg billedkunstner, som for tiden har et opphold i mitt treårige statlige arbeidsstipend for å «sitte på skolebenken» igjen og ta masteren min på Kunstakademiet i Oslo. I tillegg er jeg med og opprettholder den lokale kunstscenen med ulike administrative jobber for ymse prosjekter og institusjoner. De siste jeg har jobbet sammen med her er Trollkrem og deres performancefestival Soppen i fjor sommer, samt Oslo Open og nå Unge Kunstneres Samfund. Alle sykt viktige greier som jeg er stolt av å være med på!

Venstre: Silhouette (Flat Vase), 2017, (høybrent glasert porselen på steingods). foto: Marthe Elise Stramrud

Høyre: Vase & Vice Versa, 2017, Skulptur for Wildlife Skulpturpark (høybrent glasert porselen på steingods). foto: Jenny Rydhagen

Fortell litt om ditt siste prosjekt:
Jeg har lenge vært interessert i forholdet mellom skulptur og fotografi, men også forholdet mellom todimensjonale flater og tredimensjonale objekter. For å ikke glemme formale aspekter samt materialers umiddelbare affekt; hva som skjer i møtet mellom gode materialer og mennesket. Altså kunstens mentale verdi! Da jeg startet på masteren min skulle jeg ta et kort introkurs til keramikk. I stedet endte jeg opp med å bli helt forelska i leira! Den viste seg også å være et utmerket materiale å fortsette utforskningen av disse eksistensielle problemstillingene, samt mine poetiske og maleriske problemstillinger. Skulptur, objekt og persepsjon – og hvordan grensene mellom disse kan åpnes og flyttes. De keramiske verkene mine er blitt til nye karakterer i denne verdenen. Leira henger fast i fingrene mine!

Hvem/hva blir du inspirert av?
I fare for å høres ut som en klisjé må jeg si at min forlovede Audar forblir en stor inspirasjon i livet. Han er så grenseløs og eventyrlysten, evig kid men samtidig en klok mann med mye varme. Ellers er jeg helt avhengig av inspirerende venner – og jeg er heldig og har så sykt mange! Ingen nevnt ingen glemt. Godt humør er også viktig. Særlig i dette til tider ganske tøffe yrkeslivet man lever som billedkunstner, da må man ha humøret!

Av kunstnere jeg ser mot for øyeblikket kan jeg nevne Betty Woodman, Lynda Benglis, Peter Voulkous, Jimmie Durham & Hanne Borchgrevink.

Hva er planen videre?
Å fortsette å gjøre det jeg gjør. Jobbe beinhardt med en salig blanding av billedkunst og brukskunst, yoga og mat, venner og vin. På sikt å troligvis bygge et hus i en skog med Audar, og krysse fingrene for at alle vennene mine bygger sine hus i samme skogen.


Såpeskål, smykkeskål, saltskål, (til salgs gjennom Tableu Shop) foto: Marthe Elise Stramrud

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.