Tom Kha Gai

tom kha gai

Tom Kha Gai er min favorittsuppe har jeg konkludert med. Det er noe med balansen av det syrlige, spicy og friske som aldri slår feil. Det er min go to-rett når jeg kjøper take away, men i det siste har jeg laget den selv og det er jo faktisk utrolig enkelt.

Galangal, kaffirlime og sitrongress er essensielle ingredienser som dessverre kan være litt vrient å få tak i på vanlige butikker. Men på grønnsakssjapper har de det alltid. Du kan til nøds bytte ut galangal med ingefær.

Jeg lager min Tom Kha Gai på en litt annerledes måte enn de nok gjør i Thailand. Jeg er ikke så glad i kokt kylling og sopp, så jeg starter med å steke krydderne sammen med kyllingen og soppen så det får litt stekeskorpe. Jeg liker å bruke kylling lårfilet, da denne delen har litt mer fett og smak.

Det er også mulig å lage denne helt vegetarisk ved å bruke grønnsakskraft og bare tilsette ekstra sopp!

Oppskriften er beregnet for 4

Tom Kha Gai:
-1 sitrongresstilk
-100 g galangal
-5 kaffirlimeblader
-4 grønne chili
-2 ss nøytral olje
-400 g kylling lårfilet
-200 g sopp (østerssopp, aroma, shiitake)
-100 g cherrytomater
-3 ss fiskesaus
-3 ss soyasaus
-2 bokser kokosmelk
-2 dl kyllingkraft eller vann
-2 lime
-1 bunt koriander

Fremgangsmåte:
1. Fjern det ytterste tørre laget på sitrongresstilken. Kutt av enden av stilken og del den i 4 cm biter. Lag et snitt i delene, og dunk disse lett med baksiden av en kniv eller i en morter.

2. Skjær galangal i tynne skiver og riv kaffirlimebladene opp i strimler. Del grønn chili i store biter. Fjern frøene om du ikke ønsker en for spicy variant.

3. Varm nøytral olje i en gryte. Jeg foretrekker å lage dette i en jerngryte for å få mest mulig stekeskorpe. Ha krydderne oppi og la dem frese i oljen i 2-3 minutter.

4. Del kyllingen i strimler og ha oppi gryta med krydderne. La det brunes godt.

5. Del soppen i mindre biter og cherrytomater i to ha oppi gryta sammen med kyllingen når den er brunet. Rør alt godt sammen slik at soppen også får noe stekeskorpe.

5. Tilsett fiskesaus, soyasaus, kokosmelk, kyllingkraft eller vann og saften fra en lime. Rør godt sammen og gi det et oppkok. Skru ned temperaturen og la det småputre i 5-10 minutter.

6. Server suppa med limebåter og (masse) frisk koriander. Kaffirlime og galangalbitene er ikke noe særlig å tygge på, men serveres tradisjonelt i skålen.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.