Røkt kolje

røkt kolje

Røkt kolje med eggesmør er en skikkelig nostalgisk rett for meg, bare at i følge mamma ville jeg gjerne ha eggesmøret mitt uten egg. Har tydeligvis elsket smør hele livet! Nå lager jeg eggesmøret mitt med masse egg og dill. Det må da være lov å gjøre noen småforandringer med tradisjonskosten? I tillegg til det klassiske tilbehøret, kokt potet og gulrot, topper jeg det hele med fritert kapers.

Fritert kapers er så digg at selv de som ikke liker kapers liker det. Det blir bare salt og sprøtt, og en perfekt kontrast til alt det andre som er ganske mykt. Anbefaler å lage en dobbel dose, for fritert kapers holder seg lenge i kjøleskapet og kan brukes som topping til det meste. For eksempel i denne potetsalaten eller til disse blåskjellene.

Oppskrift for to

Ingredienser:
-50 g kapers
-1 dl nøytral olje
-400 g småpoteter
-400 g gulrot
-2 egg
-2 laurbærblader
-10 pepperkorn
-1/2 sitron
-1 ts salt
-2 skiver røkt kolje (ca 400 g)
-100 g smør (hehe)
-2 ss finhakket dill

Fremgangsmåte:
1. Start med å lage fritert kapers. Varm opp nøytral olje i en kjele. Sil av laken fra kapersen og tørk dem litt mer tørkepapir. Ha dem oppi den varme oljen og rør rundt innimellom med en tresleiv. Kapersen er klar når de åpner seg som en blomst. Dette tar ca 10-15 minutter. Ta kapersen ut av oljen med en hullsleiv og la det renne av seg på tørkepapir. Oppbevar ferdig fritert kapers i en lufttett boks i kjøleskapet.

2. Damp eller kok poteter og gulrot i biter. Jeg pleier å dampe potetene 10 minutter før jeg har oppi gulrotbitene og damper videre i 5-10 minutter. Liker at gulrøttene fortsatt har litt tyggemotstand.

3. Kok opp vann til eggene. Når vannet koker legger du eggene forsiktig nedi og skrur ned temperaturen så det bare så vidt bobler. Ta eggene ut etter 8 minutter og avkjøl i rennende kaldt vann. Skrell eggene og del dem i små biter med en eggekutter, eller bare for hånd.

4. Kok opp vann med laurbærblader, pepperkorn, sitronskiver og salt. Når vannet koker skrur du av plata og legger fisken oppi vannet. Sett på lokk og la det stå og trekke i 7-10 minutter.

5. Smelt smøret og ha oppi fhakket dill og egg. Kanskje en liten sitronskvis også.

6. Server fisken med potet, gulrot, eggesmør og fritert kapers. Er du som meg rensker du fisken og skjærer alt opp i små biter og blander til en stor mølje før du spiser.

3 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.