Cæsarsalat

cæsarsalat

Her for leden laget jeg jo krutonger av brødskalkene mine, så da trengte jeg noe å bruke disse krutongene til. Cæsarsalat ble det åpenbare valget. En salat som kanskje høres litt kjedelig ut, men når den er laget ordentlig er det jo så godt!

Det viktigste i en cæsarsalat er dressingen. Den lager du enkelt selv ved å vispe sammen eggeplommer med masse parmesan og, viktigst av alt, finhakket ansjosfilet. Hvis du er skeptisk til denne ingrediensen må du bare prøve det likevel, det er helt essensielt i en cæsardressing. Det smaker ikke fishy i det hele tatt, men det er med på å gi den rike, salte umamismaken sammen med parmesanosten.

En cæsarsalat består vel tradisjonelt av kun romanosalat, dressing, krutonger og bacon. Jeg liker å tilsette kylling også hvis jeg skal spise det som en hovedrett. Noen liker også kokt egg i sin cæsarsalat. Jeg droppet det siden det er mye egg i dressingen.

Oppskriften er for to personer, og passer perfekt å pakke med seg på piknik!

Cæsarsalat:
-4 skiver bacon eller pancetta
-2 kyllinglårfileter
-1 romanosalat eller 2 hjertesalathoder
-1 håndfull krutonger
-1 liten håndfull parmesan

Dressing:
-2 eggeplommer
-1 ts dijonsennep
-1 ts flytende honning
-1/2 sitron, skall og saft
-1/2 ts pepper
-1 ts salt
-3 ansjosfileter
-1 hvitløksfedd
-1 dl olje (jeg brukte en kombinasjon av nøytral solsikkeolje og extra virgin sitronolivenolje)
-1 stor håndfull parmesan

Fremgangsmåte:

Før du starter må du lage krutongene hvis du ikke har det liggende fra før av!

1. Start med å sprøsteke bacon eller pancetta i en stekepanne, jeg liker å bruke en jernpanne til dette fordi det gjør kyllingen du skal steke etterpå ekstra god! La baconet/pancettaen renne av seg på kjøkkenpapir.

2. Stek kyllinglårfiletene med skinnsiden ned i bacon/pancettafettet. Ikke snu før skinnet har blitt gyllenbrunt og sprøtt. Stek ferdig på andre siden. Steketiden kommer litt an på tykkelsen på kyllingen, sjekk ved å kutte et snitt i den tykkeste delen. La kyllingen hvile mens du lager resten.

3. Riv romano- eller hjertesalaten i grove biter og ha i en salatbolle.

4. Pisk sammen eggeplommer, sennep, honning, sitronzest og sitronsaft. Ha i salt og pepper. Finhakk ansjojsfiletene og hvitløken til det er som en puré. Bland godt sammen før du sper på med olje i en tynn stråle mens du visper i dressingen til den tykner. Rør til slutt inn en raus håndfull parmesan. YUM!

5. Vend dressingen inn i salaten sammen med kylling og bacon i biter. Topp med krutongene og litt ekstra raspet parmesan.

Tips: skal du ha med salaten på piknik lønner det seg å vente med å blande inn krutingene til rett før salaten skal spises!

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.