Hvitvinsbraisert lammeskank med sellerirotmos

Sponset produkt: Fiskars

lammeskank

I forrige uke var jeg på et presseevent for Fiskars nye støpejernsserie Norden. Etterpå fikk jeg en av grytene, og jeg fikk umiddelbart lyst å langtidskoke noe. Valget falt på noen lammeskanker fra fryseren (tips: alltid ha digge ting i fryseren!). Støpejernsgryter passer perfekt til braisering, altså å brune kjøttet først og så la det langtidskokes.

Lam kokt i rødvin er jo en klassiker, men denne gangen ville jeg prøve noe nytt. Hvitvin og sitrusfrukt. Og wow, jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har gjort det før! Resultatet ble minst like godt, om ikke bedre. Jeg fikk faktisk litt sjokk da jeg smakte på kraften etter et par timer. Den var så god at det ikke var nødvendig å gjøre noen justeringer.

I grønnsaksskuffen lå det litt slapp sellerirot, så de ble til en mos sammen med potet. For å gjøre den ekstra god brukte jeg brunet smør i mosen. Gjett hvor godt det luktet på kjøkkenet mitt denne dagen.

Oppskriften er for to sultne personer

Hvitvinsbraisert lammeskank:
-2 lammeskanker
-1 ts salt
-1 ts pepper
-1 ss nøytral olje
-1 gul løk
-1 fennikel
-4 gulrøtter
-1 sitron
-3 appelsiner
-1,5-2 dl hvitvin (Jeg brukte favoritten Kung Fu Girl Riesling)
-2 ss fond
-2-3 laurbærblader
-1 kvast rosmarin

Sellerirotmos med brunet smør:
-100 g smør
-400 g sellerirot
-100 g potet
-1 ts salt
-1 ts pepper
-Litt frisk timian

lammeskank

La gjerne lammeskankene ligge et par timer i romtemperatur før du begynner på maten, men dette er ikke et must! Jeg bruker ferske laurbærblader (en gave fra Frankrike) i denne oppskriften, men det har jeg ikke sett noe sted i Norge, så bare bruk tørkede.

Fremgangsmåte:
1. Tørk av lammeskankene med kjøkkenpapir og krydre dem med rikelig salt og pepper på alle kanter. Varm nøytral olje i en jerngryte og brun lammeskankene på alle sider. Ta dem ut av gryta.

2. Finhakk løk, og del fenikkelen i litt grovere terninger. Fres dette i gryta til det er mykt og blankt. Vask eller skrell gulrøttene og del dem i 4-5 store biter. Ha det oppi gryta.

3. Vask sitron og appelsinene godt. Skrell forsiktig av det ytterste skallet (prøv å ikke få med det hvite!) av sitronen og en appelsin. Del alle sitrusfrukter i to og skvis juicen oppi gryta sammen med skallet.

4. Legg lammeskankene tilbake i gryta og tilsett hvitvin og fond. Legg laurbærblader og rosmarin oppi gryta og legg på lokk. La det stå og småputre over lav temperatur i hvertfall 2-3 timer, men gjerne lenger også. Snu litt på lammeskankene underveis. Mot slutten kan du la gryta stå uten lokk for å koke inn kraften litt.

5. Lag sellerirotmosen en halvtime før du skal spise. Start med å lage brunet smør. Dette gjøres enkelt ved å smelte smør over lav-middels temperatur og la det stå til det begynner å brunes i bunn av kjelen. Rør litt forsiktig rundt av og til. Det tar ca 10-15 minutter.

6. Skrell sellerirot og potetene og del i store biter. Kok bitene møre, før du siler av vannet. Tilsett halvparten av det brunede smøret og bruk en potetstapper for å lage en grov mos. Ønsker du en helt fin puré kan du bruke stavmikser. Smak til med salt og pepper. Topp mosen med frisk timian og resten av det brunede smøret.

7. Server lammeskankene i dype tallerkner sammen med sellerirotmosen. «Fisk ut» gulrotbitene og øs den digge kraften over. Bon appétit!

lammeskank

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.